PoradyDzięki tej sztuczce już zawsze będziesz w stanie kupić dojrzałe awokado

Dzięki tej sztuczce już zawsze będziesz w stanie kupić dojrzałe awokado

Jak rozpoznać dojrzałe awokado, fot. Pyszności
Jak rozpoznać dojrzałe awokado, fot. Pyszności
19.09.2022 17:14

Awokado jest niezwykle smaczne oraz kremowe. Doskonale nadaje się do rozsmarowania po pieczywie, a także jako dodatek do wielu dań. Czy jednak wiesz, jak rozpoznać dojrzałe awokado?

Zapewne wiele razy zdarzyło Ci się kupić zupełnie niedojrzałe awokado, które później musiało długo leżeć na kuchennym blacie. Takich sytuacji możesz uniknąć. Wystarczy tylko, że dowiesz się, na co koniecznie zwrócić uwagę, podczas wybieranie tego owocu. Tak, awokado to owoc rosnący na drzewie o nazwie smaczliwka wdzięczna.

Jak kupić dojrzałe awokado?

Przyglądając się awokado w sklepie, zwróć uwagę na małą szypułkę.

  • Jeśli bez trudu odpadnie, a pod nią zobaczysz zagłębienie w kolorze wyblakłej żółci, to znak, że awokado jest dojrzałe i nadaje się do jedzenia.
  • Zielony kolor pod szypułką powinien wzmóc Twoją czujność. Oznacza on, że awokado jest jeszcze niedojrzałe.
  • Zagłębienie w kolorze brązowym informuje, iż awokado jest przejrzałe.
Obraz

Oceń kolor skórki

W sklepie zwykle dostępne są dwie, najpopularniejsze odmiany awokado. Po przyjrzeniu się ich skórce, oszacujesz, które jest dojrzałe.

  • Odmiana Hass: dojrzały owoc ma ciemnobrązową skórkę, która lekko wpada w fiolet. Oczywiście im ciemniejsza skórka, tym awokado bardziej dojrzałe.
  • Odmiana Fuerte: dojrzałe awokado jest intensywnie zielone. Absolutnie nie powinni mieć żadnych plam czy ciemniejszych przebarwień.

Test miękkości

Aby ocenić czy awokado nadaje się do jedzenia, trzeba je koniecznie dotknąć i nacisnąć. Dojrzały owoc ma sprężystą i miękką skórkę. Po naciśnięciu wraca ona do pierwotnego kształtu. Natomiast jeżeli łatwo się zapada lub zostawisz w niej odcisk swojego palca, to oznaka, że awokado jest już przejrzałe.

Jak rozpoznać dojrzałe awokado, fot. Unsplash
Jak rozpoznać dojrzałe awokado, fot. Unsplash

Jak przechowywać awokado?

Owoce należy położyć na kuchennym blacie. Ważne jest, aby znajdowały się w temperaturze pokojowej i nie były wystawione na słońce. Jeśli kupisz niedojrzałe awokado, to powinno ono stać się dobre do jedzenie w przeciągu 2-5 dni. Tak dzieje się zawsze w przypadku odmiany Hass. Natomiast owoce odmiany Fuerte czasami nawet po tygodniu są bardzo twarde i zwyczajnie zaczynają się psuć. Wówczas trzeba je spisać na straty.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także