PoradyDzięki temu trikowi na powierzchni lodów już nigdy nie zobaczysz białych kryształków

Dzięki temu trikowi na powierzchni lodów już nigdy nie zobaczysz białych kryształków

Lody można spokojnie jeść przez cały rok. Oczywiście zimą i jesienią popularniejsze stają się te, które kupujemy w sklepach w większych opakowaniach. Poznaj trik z lodami.

trik z lodami fot. genialne.pl
trik z lodami fot. genialne.pl

31.12.2022 11:10

Jesienią oraz zimą raczej nikt nie pokusi się o to, aby kupić gałkę lodów i zjeść ją podczas spaceru po mieście. Jednak wówczas chętniej sięgamy po lody sprzedawane w sklepach. W zaciszu swoich czterech ścian bardzo miło jest zjeść na deser chłodne lody o ulubionym smaku. Zwłaszcza, że przed Bożym Narodzeniem kupić bez trudu lody z dodatkiem maku czy korzennych przypraw przypominających pierniczki.

Jak zapobiec tworzeniu się kryształków lodu na powierzchni lodów?

Mankamentem lodów przechowywanych w zamrażalniku jest to, że po ponownym otwarciu pudełka, na powierzchni smakołyków obecne są kryształki lodu. Nie wyglądają one estetycznie i czasami mogą nawet zniechęcić do jedzenia. Jednak istnieje patent, który sprawi, że już nigdy nie zobaczysz kryształków na powierzchni lodów.

trik z lodami fot. genialne.pl
trik z lodami fot. genialne.pl

Po zjedzeniu części opakowania lodów, sięgnij po folię spożywczą. Oderwij jej kawałek i przykryj nią lody. Upewnij się, że ściśle przylega do słodkiego przysmaku. Na koniec zamknij opakowanie pokrywką i włóż do zamrażarki. Kiedy ponownie po nie sięgniesz, zobaczysz, że dzięki folii, nie wytworzyły się kryształki lodu.

trik z lodami fot. genialne.pl
trik z lodami fot. genialne.pl

Kulinarne triki

  • Podczas robienia omletów, dodaj do ciasta sodę oczyszczoną. Dzięki temu będą puszyste.
  • Tarkę jarzynową naostrzysz za pomocą papieru ściernego.
  • Do rozdrobnienia ugotowanej piersi z kurczaka bądź indyka użyj miksera (zamiast widelca). Efekt z pewnością Cię zadowoli.
  • Jeżeli nie posiadasz papilotek, a masz ochotę na domowe babeczki, to ciasto wlej do wydrążonych połówek pomarańczy bądź mandarynek. Możesz upiec je w piekarniku bądź na grillu.
Trik z lodami, fot. Unsplash
Trik z lodami, fot. Unsplash
  • Pieczywo dłużej zachowa świeżość, jeśli do chlebaka włożysz surowe jabłko.
  • Olej bądź inny tłuszcz nie będzie rozpryskiwał się na boki, jeśli na patelnię wsypiesz szczyptę soli.
  • Cienkie rajstopy idealnie nadadzą się do przechowywania cebuli. Zapewnią jej stały dopływ powietrza, a warzywo dłużej zachowa świeżość. Wystarczy włożyć ją do nogawki i stworzyć coś na wzór woreczków.

Sprzątanie nie musi być męczące! Triki dzięki, którym zaoszczędzisz dużo czasu i nerwów