10 dziwnych produktów spożywczych, których nie zjesz w Polsce. Zadziwiają nawet kucharzy
Codziennie każdy z nas kupuje podobne produkty - pieczywo, wodę, żółty ser, jajka itp. Ale czy zastanawiałaś się kiedyś jakby smakowały dwa zupełnie różne produkty, które zostałyby ze sobą połączone? Widziałaś kiedyś różowy chleb lub lody o smaku majonezu? Jeśli nie to koniecznie sprawdź poniższą listę z najdziwniejszymi rzeczami do jedzenia, które można znaleźć w supermarketach na całym świecie!
15.01.2020 | aktual.: 17.01.2020 12:04
#1 Grzybowa kawa
Producentem tego wynalazku jest Four Sigmatic. Według oficjalnego opisu kawa ma zwiększyć energię, pobudzać a także wzmacniać układ odpornościowy. Taką kawę najlepiej wypić rano lub przed treningiem. Podobno napój w smaku bardziej przypomina mocną herbatę niż grzyby. UWAGA: Osoby cierpiące na niskie ciśnienie krwi powinny uważać na tego typu kawy! Nie zaleca się także przygotowywanie takiego napoju samodzielnie.
#2 Różowy chleb
Miłośnicy zdrowego stylu życia z pewnością pokochają takie pieczywo. Chleb swoją barwę zawdzięcza burakom, które znane są z właściwości przeciwzapalnych, a także zmniejszają ciśnienie krwi i zwiększają odporność.
#3 Lody majonezowe
Firma Hellmann's od 1920 roku z dumą produkuje swój majonez. Zapał do pracy i miłość do wyśmienitego smaku majonezu spowodowała, że wkrótce pracownicy opracowali recepturę na lody o smaku ich najbardziej popularnego produktu. Trudno jest mi wyobrazić sobie smak takich lodów jednak według opisu to śmietankowo-kremowa masa z posmakiem jajka.
#4 Przyprawy z kwiatów
Na pewno wiesz, że niektóre kwiaty można jeść, ale okazuje się, że wiele z nich nadaje się świetnie jako przyprawa do napojów! Suszone płatki kwiatów dodają koloru każdej potrawie i drinkom. Najpopularniejszymi jadalnymi kwiatami są kwiaty lawendy, fiołka, hibiskusa, róży, pomarańczy i brzoskwini.
#5 Masło Ghee
Czyli klarowane, roztopione masło, które jest tak popularne w Azji Południowej, że w końcu dotarło na rynek globalny i może wkrótce zastąpić zwykłe masło. Ghee ma właściwości tonizujące, poprawia pracę układu pokarmowego, a także jelita cienkiego. W przeciwieństwie do innych rodzajów masła, ghee nie staje się toksyczne ze względu na podwyższoną temperaturę.
#6 Mleko roślinne
Firma Ripple zdecydowała się wypuścić na rynek mleko, zupełnie odmienne od tego dobrze nam znanego. Początkowa zawartość białka w mleku roślinnym jest taka sama jak w mleku krowim, ale zawiera 50% więcej wapnia i jest wzmocniona witaminą D i żelazem. Takie mleko można kupić w trzech smakach: tradycyjnym, waniliowym i czekoladowym.
#7 Mięso dla wegetarian
"Alternatywne" mięso wygląda, pachnie i smakuje dokładnie tak samo jak prawdziwe, ale zwykle składa się z komponentów roślinnych. Mięso składa się z białek roślinnych, aminokwasów, kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów, mikroelementów i przypraw. Celem firmy jest rozprzestrzenienie produktu na całym świecie, tak aby każdy człowiek przestał jeść mięso pochodzenia zwierzęcego.
#8 Woda gazowana z olejkami eterycznymi
Każdego roku producenci wody zastanawiają się, jak zmniejszyć ilość wody gazowanej. Większość z nich wyeliminowała już cukier, sód i sztuczne słodziki. Teraz jednak niektórzy z nich postanowili zastąpić sztuczne aromaty olejkami eterycznymi. Myślisz, że taki pomysł się przyjmie?
#9 Organiczna zupa
Producent zup pitnych oferuje swój produkt jako zastępstwo kanapek i innych przekąsek, które można zabrać ze sobą do szkoły czy do pracy. Zupy w butelce są łatwe do przenoszenia, a także spożycia.
#10 Zdrowe, zamrożone dania
Firma Love The Wild zamraża świeże ryby i dodaje przyprawy oraz sos, dzięki czemu jedzenie jest świeże i zdrowe przez długi czas od zapakowania. Wszystko, co musisz zrobić, to owinąć rybę papierem do pieczenia i włożyć ją do piekarnika. Alternatywne rozwiązanie, dla osób które nie mają czasu na gotowanie!