E-dodatki z etykiet żywności pod lupą. Jednego szczególnie unikaj

Kod E na etykietach żywności może odstraszyć niejednego konsumenta. Tymczasem tej tajemniczej litery i ciągu następujących po niej cyfr, wcale nie trzeba się bać.

ObrazekKod E na etykietach fot. Genialne.pl
SKOMENTUJ

Czas rozwiać wszelkie wątpliwości i obawy związane z groźnie wyglądającą literą E na opakowaniach żywności. Po pierwsze wcale nie musisz się jej bać.

  • Litera E to skrót od Europy.
  • Natomiast ciąg cyfr następujący po literze E to kod chemicznego dodatku do żywności. Wcale nie musi on być sztucznie wytworzony. Niektóre z nich są produkowane z naturalnych składników. Generalnie wszystkie E-dodatki są bezpieczne dla zdrowia, jednak nadmierne spożycie niektórych z nich może powodować reakcje niepożądane. Unia Europejska pozwala na ich stosowanie, jeżeli faktycznie wymaga tego proces technologiczny.
Obrazek
Kod E na etykietach, fot. Unsplash

Cała rodzina E-składników została poszeregowana w 5 grup:

  • E100 - E199 to barwniki,
  • E200 - E299 to konserwanty,
  • E300 - E399 to przeciwutleniacze,
  • E400 - E499 to emulgatory,
  • E500 - E1500 to pozostałe składniki.

Bezpieczne E-dodatki

  • E100: to naturalny żółty barwnik pozyskiwany z z kłącza ostryżu długiego.
  • E101: to ryboflawina, czyli witamina B2. Jest naturalnym żółtym barwnikiem występującym w grochu, wątrobie, jaja, a także fasoli.
  • E140: to chlorofile, czyli naturalne zielone barwniki, które pozyskuje się zwłaszcza z lucerny, traw, szpinaku bądź pokrzywy.
  • E160: to karoteny, czyli naturalne pomarańczowe barwniki. Otrzymuje się je głównie z marchewki, a w organizmie są przekształcane na witaminę A.
  • E300: to kwas askorbinowy, czyli witamina C.
  • E322: to lecytyna. Jest naturalnym emulgatorem oraz stabilizatorem. Uzyskuje się ją z żółtek kurzych jaj i nasion soi.
  • E406: agar, czyli środek żelujący pochodzenia roślinnego. Jest wytwarzany z krasnorostów.
  • E440a: to pektyna, którą pozyskuje się ze skórek pomarańczy lub pulpy jabłkowej.
Obrazek
Kod E na etykietach, fot. Unsplash

Szkodliwe E-dodatki

  • E104: żółcień chinolinowa barwi żywność na kolor zielono-żółty. Wytwarzana jest syntetycznie i może spowodować wystąpienie wysypki, a także zaostrzyć objawy astmy.
  • E123: to amarant, czyli syntetyczny czerwony barwnik. Jest stosowany do zabarwiania win. Okazuje się, że nasila objawy astmy.
  • E151: to czerń brylantowa, czyli syntetyczny czarnofioletowy barwnik azowy. Używa go się do produkcji jogurtów, słodyczy, lodów, ciemnych sosów czy gotowych ciast. Dodatkowo wykazuje działanie alergizujące, a jego stosowanie jest zabronione w Japonii, USA, Kanadzie, Finlandii, a także Norwegii.
  • E210: to kwas benzoesowy, który naturalnie występuje w żurawinie, cynamonie, jagodach czy grzybach. Jest stosowany jako konserwant żywności, gdyż świetnie zabezpieczana żywność przeciwko grzybom czy bakteriom. Jeżeli spożyjemy go za dużo, to mogą wystąpić ból głowy, pokrzywka, a także wymioty.
  • E220: to dwutlenek siarki, który jest otrzymywany przez spalanie siarki. Producenci żywności stosują go jako środek konserwujący. Zauważysz go w składzie suszonych owoców. Spożywany w nadmiarze wywołuje problemy trawienne.
  • E249-E252: to azotyny, czyli syntetycznie wytwarzane konserwanty. Przeważnie sięgają po nie wytwórcy wędlin.
  • E460: to celuloza, czyli składnik roślin oraz drewna. Pełni funkcję wypełniacza, a także środka zagęszczającego oraz przeciwzbrylającego. Zbyt duże spożycie celulozy wywołuje problemy z jelitami.
  • E954: sacharyna, czyli syntetyczna substancja słodząca. Jest aż 500 razy słodsza od cukru. Sacharynę dodają producenci do gum do żucia, kaw w proszku, słodzików czy rozpuszczalnego kakao.

Triki na przechowywanie jedzenia. Dzięki nim nic się nie marnuje w koszu

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo