PoradyLajfhakiFałszywe kurki rosną jesienią. Tak je odróżnisz od prawdziwych kurek

Fałszywe kurki rosną jesienią. Tak je odróżnisz od prawdziwych kurek

Sezon na grzyby zbliża się wielkimi krokami, przez co należy się odpowiednio do niego przygotować. Nie chodzi tutaj o ekwipunek grzybiarza, a o wiedzę. Sprawdź, jak odróżnić kurkę od lisówki.

po lewej lisówka pomarańczowa, po prawej kurki (pieprznik jadalny) fot. freepik
po lewej lisówka pomarańczowa, po prawej kurki (pieprznik jadalny) fot. freepik

31.08.2023 21:06

Nie ma osoby, która nie lubi zapachu lub smaku podsmażonych kurek, szczególnie w postaci jajecznicy lub sosu. Jednak należy mieć niemałą wiedzę, aby prawidłowo rozpoznać grzyba jadalnego od trującego. Zazwyczaj zaprawieni grzybiarze nie mają z tym problemu, ale mniej doświadczeni już tak.

Jak odróżnić kurkę od lisówki?

Bardzo często kurka mylona jest z lisówką pomarańczową, która nie nadaje się do spożycia. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ grzyby te są bardzo do siebie podobne. Po pierwsze kurka, czyli pieprznik jadalny ma kolor żółty oraz na początku wypukły kapelusz, który z czasem przybiera kształt lejka. Na dodatek rośnie ona przez cały sezon, w przeciwieństwie do lisówki. Dlatego przed zerwaniem grzyba i zabraniem do domu, należy dokładnie się mu przyjrzeć. Warto pamiętać o tym, że lisówka ma odcień pomarańczu oraz gęściej ułożone blaszki od spodu, przez co znacznie różni się od kurki. Jednak istotne jest to, że pojawiają się w lasach dopiero od września.

Śmieszna, ale nie omal tragiczna pomyłka

Pomyłka zdarza się każdemu, ale jeśli nie mamy wystarczającej wiedzy o grzybach, to po prostu ich nie zrywajmy. O zasadzie tej zapomniała rok temu Influencerka, która na krótkim wideo pokazała, jak zbiera i przygotowuje jajecznice z kurkami. W tym filmie nie byłoby nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że tak naprawdę przyrządziła i zjadła lisówki. Nie wiadomo, jakie skutki wywarło to na jej organizm, natomiast specjaliści podkreślają, że lisówka powoduje silne zatrucie pokarmowe. Zawierają w sobie arabitol oraz mają gorzki smak i łykowaty miąższ. Dlatego z pewnością jajecznica TikTokerki nie była pyszna.

Tylko tak sprawnie oczyścisz grzyby

Koniec z wielogodzinnym obieraniem grzybów przy pomocy noża. Wystarczy, że wrzucisz je do miski i posypiesz 1 łyżką mąki, a następnie porządnie je w niej obtoczysz. Dopiero teraz należy dolać wodę tak, aby przykryła grzyby całkowicie i na koniec wymieszać. Teraz pozostaje tylko przecedzić grzyby przez sito, a następnie wypłukać pod bieżącą wodą. W ten sposób cały brud przyklei się do mąki, która ściągnie go jak magnes.

Obraz