Fałszywe kurki rosną jesienią. Tak je odróżnisz od prawdziwych kurek
Sezon na grzyby zbliża się wielkimi krokami, przez co należy się odpowiednio do niego przygotować. Nie chodzi tutaj o ekwipunek grzybiarza, a o wiedzę. Sprawdź, jak odróżnić kurkę od lisówki.
31.08.2023 21:06
Nie ma osoby, która nie lubi zapachu lub smaku podsmażonych kurek, szczególnie w postaci jajecznicy lub sosu. Jednak należy mieć niemałą wiedzę, aby prawidłowo rozpoznać grzyba jadalnego od trującego. Zazwyczaj zaprawieni grzybiarze nie mają z tym problemu, ale mniej doświadczeni już tak.
Jak odróżnić kurkę od lisówki?
Bardzo często kurka mylona jest z lisówką pomarańczową, która nie nadaje się do spożycia. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ grzyby te są bardzo do siebie podobne. Po pierwsze kurka, czyli pieprznik jadalny ma kolor żółty oraz na początku wypukły kapelusz, który z czasem przybiera kształt lejka. Na dodatek rośnie ona przez cały sezon, w przeciwieństwie do lisówki. Dlatego przed zerwaniem grzyba i zabraniem do domu, należy dokładnie się mu przyjrzeć. Warto pamiętać o tym, że lisówka ma odcień pomarańczu oraz gęściej ułożone blaszki od spodu, przez co znacznie różni się od kurki. Jednak istotne jest to, że pojawiają się w lasach dopiero od września.
Śmieszna, ale nie omal tragiczna pomyłka
Pomyłka zdarza się każdemu, ale jeśli nie mamy wystarczającej wiedzy o grzybach, to po prostu ich nie zrywajmy. O zasadzie tej zapomniała rok temu Influencerka, która na krótkim wideo pokazała, jak zbiera i przygotowuje jajecznice z kurkami. W tym filmie nie byłoby nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że tak naprawdę przyrządziła i zjadła lisówki. Nie wiadomo, jakie skutki wywarło to na jej organizm, natomiast specjaliści podkreślają, że lisówka powoduje silne zatrucie pokarmowe. Zawierają w sobie arabitol oraz mają gorzki smak i łykowaty miąższ. Dlatego z pewnością jajecznica TikTokerki nie była pyszna.
Tylko tak sprawnie oczyścisz grzyby
Koniec z wielogodzinnym obieraniem grzybów przy pomocy noża. Wystarczy, że wrzucisz je do miski i posypiesz 1 łyżką mąki, a następnie porządnie je w niej obtoczysz. Dopiero teraz należy dolać wodę tak, aby przykryła grzyby całkowicie i na koniec wymieszać. Teraz pozostaje tylko przecedzić grzyby przez sito, a następnie wypłukać pod bieżącą wodą. W ten sposób cały brud przyklei się do mąki, która ściągnie go jak magnes.