Gotując kalafior, dodaj jedną rzecz. Będzie to niezwykła zmiana, którą każdy poczuje
To warzywo – nie dość, że sycące i pełne witamin – jest też bardzo dobre w smaku. To składnik wielu pysznych potraw, co sprawia, że bardzo często gości w naszych kuchniach. Jednak, co zdecydowanie zniechęca, gotowanie kalafiora nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Podobnie jak w przypadku kapusty – w całym domu unosi się wtedy ten specyficzny i niezbyt przyjemny zapach. Czy da się go jakoś uniknąć?
04.02.2023 10:13
Po wrzuceniu surowego kalafiora do garnka, ustawiałeś minut i szybko ulatniałeś się z kuchni? Jeśli miałeś taką możliwość, to zamykałeś ją pospiesznie, aby zapach nie rozszedł się na resztę mieszkania, po czym dokładnie wietrzyłeś pomieszczenie? Gotowanie kalafiora wcale nie musi wymagać takich poświęceń!
Jak zneutralizować zapach gotowanego kalafiora?
Jeśli zastosujesz ten trik, kalafior nie tylko przestanie wytwarzać przykry zapach, a także zyska bielsze zabarwienie. Wszystko, co musisz zrobić, to dodać do wody, w której gotujesz to warzywo, pół szklanki mleka. To tak mało, a tak spektakularne przyniesie efekty. Dzięki temu kalafior będzie bardziej apetyczny, a Ty przygotujesz go w przyjemniejszych warunkach ;)
Akurat zabrakło Ci mleka?
Jeśli zaś do garnka z gotującym się kalafiorem dodasz 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej – ta również zablokuje wydzielanie smrodu, a ponadto sprawi, że warzywo będzie bardziej sprężyste i chrupiące.
Nie tylko warto, ale nawet TRZEBA gotować kalafiora razem z którymś z tych dodatków. Przecież dzięki nim lepiej wygląda i jest smaczniejszy - a nie ma co ukrywać, że „jemy oczami” ;) Im jest bielszy i bardziej sprężysty, tym większą mamy ochotę go zjeść.
Ten trik powinien znać każdy amator dań z kalafiorem. Koniecznie podziel się nim ze swoimi znajomymi – to na pewno oszczędzi im przykrych doznań węchowych.
Gotowanie kapusty jest zaś o tyle bardziej kłopotliwe, że o wiele dłużej trwa, a jej brzydki zapach jest dużo bardziej intensywny. To dopiero uciążliwe dla wszystkich domowników! Są jednak sposoby, aby cała ta przykra woń została w środku garnka. Położenie skórki z razowego chleba na wierzchu całej zawartości, to tylko jeden z nich!