PoradyLajfhakiGotując kalafior, dodaj jedną rzecz. Będzie to niezwykła zmiana, którą każdy poczuje

Gotując kalafior, dodaj jedną rzecz. Będzie to niezwykła zmiana, którą każdy poczuje

Jak usunąć nieprzyjemny zapach gotowanego kalafiora? Fot. Freepik.com
Jak usunąć nieprzyjemny zapach gotowanego kalafiora? Fot. Freepik.com
04.02.2023 10:13

To warzywo – nie dość, że sycące i pełne witamin – jest też bardzo dobre w smaku. To składnik wielu pysznych potraw, co sprawia, że bardzo często gości w naszych kuchniach. Jednak, co zdecydowanie zniechęca, gotowanie kalafiora nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Podobnie jak w przypadku kapusty – w całym domu unosi się wtedy ten specyficzny i niezbyt przyjemny zapach. Czy da się go jakoś uniknąć?

Po wrzuceniu surowego kalafiora do garnka, ustawiałeś minut i szybko ulatniałeś się z kuchni? Jeśli miałeś taką możliwość, to zamykałeś ją pospiesznie, aby zapach nie rozszedł się na resztę mieszkania, po czym dokładnie wietrzyłeś pomieszczenie? Gotowanie kalafiora wcale nie musi wymagać takich poświęceń!

Ripe fresh cauliflower, isolated on white background. Healthy eating concept.
Ripe fresh cauliflower, isolated on white background. Healthy eating concept.

Jak zneutralizować zapach gotowanego kalafiora?

Jeśli zastosujesz ten trik, kalafior nie tylko przestanie wytwarzać przykry zapach, a także zyska bielsze zabarwienie. Wszystko, co musisz zrobić, to dodać do wody, w której gotujesz to warzywo, pół szklanki mleka. To tak mało, a tak spektakularne przyniesie efekty. Dzięki temu kalafior będzie bardziej apetyczny, a Ty przygotujesz go w przyjemniejszych warunkach ;)

Akurat zabrakło Ci mleka?

Jeśli zaś do garnka z gotującym się kalafiorem dodasz 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej – ta również zablokuje wydzielanie smrodu, a ponadto sprawi, że warzywo będzie bardziej sprężyste i chrupiące.

Jak usunąć nieprzyjemny zapach gotowanego kalafiora? Fot. Freepik.com
Jak usunąć nieprzyjemny zapach gotowanego kalafiora? Fot. Freepik.com

Nie tylko warto, ale nawet TRZEBA gotować kalafiora razem z którymś z tych dodatków. Przecież dzięki nim lepiej wygląda i jest smaczniejszy - a nie ma co ukrywać, że „jemy oczami” ;) Im jest bielszy i bardziej sprężysty, tym większą mamy ochotę go zjeść.

Fresh white heads cleaned cauliflower in a colander. Black background. Top view.
Fresh white heads cleaned cauliflower in a colander. Black background. Top view.

Ten trik powinien znać każdy amator dań z kalafiorem. Koniecznie podziel się nim ze swoimi znajomymi – to na pewno oszczędzi im przykrych doznań węchowych.

Gotowanie kapusty jest zaś o tyle bardziej kłopotliwe, że o wiele dłużej trwa, a jej brzydki zapach jest dużo bardziej intensywny. To dopiero uciążliwe dla wszystkich domowników! Są jednak sposoby, aby cała ta przykra woń została w środku garnka. Położenie skórki z razowego chleba na wierzchu całej zawartości, to tylko jeden z nich!

cooking soup - cabbage soup with stewed sauerkraut in stewpan on ceramic cooker
cooking soup - cabbage soup with stewed sauerkraut in stewpan on ceramic cooker

Znałeś wcześniej te kuchenne triki? Warto je stosować, bo są naprawdę przydatne!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także