21 niezawodnych patentów, które sprawią, że staniesz się ogródkowym mistrzem grillowania w swojej okolicy
Lato to idealny czas, aby nawet codziennie rozpalać grilla. Potrawy z rusztu są dużo smaczniejsze niż te gotowane na kuchence gazowej. Poza tym grillowanie to dobry pretekst, aby zaprosić znajomych i miło spędzić czas. Poniżej znajdziesz niezawodne sposoby na urządzenie fenomenalnego barbeque . ;)
29.06.2021 | aktual.: 30.06.2021 21:27
1. Bułki na puszkach
Jeśli nie chcesz, aby pieczywo na grillu mocno się przypiekło, to połóż je na małym ruszcie ustawionym na puszkach.
2. Patelnia na grillu
Dodatków do potraw z grilla nie musisz przygotowywać osobno w kuchni. Wystarczy, że na ruszcie położysz żeliwną patelnię i na niej usmażysz np. pieczarki.
3. Patent "na cegłę"
Najlepsza metoda przyrządzania kurczaka to włoski patent z cegłą. ;) Sposób nazywa się al mattone. Kurczaka ułóż na grillu i połóż na nim żeliwną patelnię lub ciężki garnek (od spodu zabezpieczony folią aluminiową). Dzięki temu mięso będzie soczyste, równomiernie upieczone, a skórka chrupiąca. Oczywiście zamiast patelni możesz użyć zwykłej cegły owiniętej folią. ;)
4. Sposób na gaz
Jeśli używasz gazowego grilla, to od czasu do czasu warto sprawdzić poziom propanu w butli. Zrobisz to za pomocą gorącej wody. Polej płynem butlę i przyłóż do niej rękę. Jeśli wyczujesz ciepłe obszary, oznacza to, że w środku nie ma już gazu. Natomiast chłodne rejony świadczą o tym, że będziesz w stanie jeszcze coś upichcić.
Niezawodny i sprytny sposób na sprawdzenie poziomu gazu w butli. Obiad zawsze będzie na czas
5. Poziom ciepła
Grillowy ruszt nie nagrzewa się do identycznej temperatury w każdym miejscu. Aby sprawdzić, które miejsce jest najbardziej gorące, rozłóż na nim kromki chleba. Po minucie pieczenia odwróć pieczywo i porównaj jego stopień zwęglenia.
6. Ketchup w foremce do muffinek
Przyprawy i wszystkie drobne dodatki do potraw z grilla, podaj w foremce do babeczek. Dzięki temu nie będziesz musiał zmywać ogromnej ilości miseczek. ;)
7. Szaszłyki na rozmarynie
Do robienia szaszłyków użyj rozmarynu. Gałązki z powodzeniem zastąpią drewniane patyczki i nadadzą potrawie aromatu.
8. Metoda na wilgotny węgiel
Lekko wilgotny węgiel drzewny też można rozpalić. Wystarczy włożyć go do wytłoczki po jajkach, polać rozpałką i podpalić. Zawsze działa. ;)
Podczas rozpalania grilla miej ze sobą wytłoczkę na jajka. Biesiadnicy Ci za to podziękują
9. Popcorn z grilla
Na grillu możesz w łatwy sposób zrobić popcorn. Z dwóch sitek wykonaj coś w rodzaju miski. Wsyp do niej ziarna kukurydzy i przytwierdź do kija. Taką konstrukcję trzymaj nad gorącym żarem. Po niedługim czasie kukurydza zacznie zamieniać się w popcorn.
10. Szaszłyk na dwóch patyczkach
Do wykonania jednego szaszłyka użyj dwóch patyczków. Dzięki temu składniki nie będą się ześlizgiwać, obracać i równomiernie się upieką. Dodatkowo taki szaszłyk wygodniej zdejmiesz z rusztu.
11. Nieprzywierający ruszt
Patentem na nieprzywierający ruszt jest ziemniak. Rozgrzej grill, przekrój ziemniaka na pół i potrzyj jego miąższem ruszt. Skrobia stworzy ochronną powłokę.
12. Doskonała ryba
Kawałki ryby posmaruj z obu stron olejem i przypraw. Mięso połóż na grillu skórą do dołu. Aby porcje nie rozpadły się podczas pieczenia, pamiętaj, aby ułożyć je ukośnie w stosunku do płytek rusztu. Rybę grilluj od 2 do 4 minut. Będzie gotowa, kiedy bez problemu zdejmiesz ją z rusztu za pomocą szpatułki.
13. Idealny stek
Sekretem perfekcyjnie przyrządzonego steka jest temperatura. Mięso koniecznie wyjmij z lodówki przed grillowaniem. Odczekaj ok. 20 minut i dopiero połóż je na rozgrzany ruszt. Dzięki temu stek równomiernie się upiecze.
14. Temperatura podbija smak
Doskonałym deserem z grilla są owoce. Z powodzeniem można wykorzystać te, które są nie do końca dojrzałe lub trochę bez smaku. Wysoka temperatura sprawi, że staną się miękkie i słodkie.
P.S. Poznaj przepis na pyszne banany grillowane z czekoladą ;)
15. Namaczanie patyczków
Przed przygotowaniem szaszłyków koniecznie namocz drewniane patyczki. Dzięki temu nie zwęglą się szybko. Patyczki trzymaj w wodzie przez 10-30 minut.
16. Kiełbasowe spirale
Jeśli chcesz szybko upiec parówki lub kiełbasę, to natnij je w taki sposób, aby wyglądały jak spirale. Dzięki temu będziesz w stanie lepiej nałożyć na nie przyprawę i szybciej będą gotowe do spożycia.
17. Lód na mięso
Wyjątkowo soczyste burgery uzyskasz wówczas, kiedy mięso wymieszasz z odrobiną majonezu. Natomiast podczas pieczenia, na kotlety połóż kostkę lodu lub piwa. Mięso nie wyschnie i będzie delikatne.
18. Żeberka z jabłkami
Sposobem na kruchą wieprzowinę jest sok jabłkowy. Polej nim żeberka lub karkówkę w trakcie pieczenia. Mięso zyska chrupiącą skórkę i nabierze wyjątkowego smaku.
19. Cebulowa szczotka
Połówką cebuli z powodzeniem wyszorujesz grill. Działa ona jak szczotka i usuwa resztki jedzenia, które przywarły do rusztu.
20. Czyścik z folii
Kolejnym sposobem na czyszczenie rusztu jest użycie kawałka zgniecionej folii aluminiowej lub zwykłej gazety.
21. Cytryna w roli głównej
Jeśli grill jest bardzo zabrudzony, to weź do ręki cytrynę. Przetnij ją na pół, posyp solą i zacznij szorować ruszt. Dla uzyskania lepszego efektu, możesz go dodatkowo polać octem.
Bonus. Komin do rozpalania brykietu czy węgla drzewnego, znacznie skróci czas rozpalania grilla! ;)
Który trik wypróbujesz w pierwszej kolejności podczas następnego grillowania?