Idealnie rozłupane orzechy włoskie bez dziadka do orzechów! Ten trik stosujemy w rodzinie od lat
Orzechy włoskie są świetną przekąska i dodatkiem do ciast (i innych dań). Każdy lubi je czasami pochrupać. Ale co zrobić, jeśli się nie ma pod ręką dziadka do orzechów? Jest co najmniej kilka sposobów, którymi możesz go zastąpić.
03.11.2022 17:45
Jak rozłupać orzechy włoskie bez dziadka do orzechów?
Oto najlepsze sposoby na orzechy włoskie, gdy nie ma żadnych "profesjonalnych" narzędzi pod ręką:
Jak otworzyć orzech włoski za pomocą noża
Ta metoda jest prosta i przydatna, ale wymaga dużej ostrożności i sporej zręczności w dłoniach (albo po prostu wprawy). Weź orzech włoski do niedominującej ręki i trzymaj go poziomo, tak aby podział między dwiema połówkami był równy, a włóknisty szew był skierowany w Twoją stronę. Podnieś zwykły, ale niezbyt cienki nóż i włóż czubek ostrza poziomo w szew (oczywiście zachowaj szczególną ostrożność, aby nie zranić własnej ręki; trzymaj ostrą krawędź z dala od siebie i użyj lady do podparcia, jeśli tak będzie wygodniej). Trzymaj mocno orzech i przekręć nóż jak klucz w zamku, aby go otworzyć. Wyciągnij zawartość łupiny, w razie potrzeby rozbijając palcami jej połówki. Jeśli część orzecha włoskiego okaże się trudna do usunięcia, użyj czubka noża, aby oderwać przypominającą korę środkową ścianę wewnątrz skorupy: to uwolni miąższ orzecha.
Metoda z użyciem zamrażarki
Użycie zamrażarki do otwarcia orzechów włoskich opiera się na wodzie zmieniającej się z cieczy w ciało stałe. Umieść orzechy włoskie w torbie do zamrażarki. Następnie umieść zamkniętą torbę w zamrażarce na kilka godzin. Woda obecna w orzechach i ich łupinach zamarznie. Następnie woda rozszerzy się w miarę zamarzania i dlatego skorupy będą pękać. Ta metoda działa dobrze dla orzechów włoskich jeśli zamierzasz je użyć do pieczenia lub gotowania. Proces, który zajdzie w zamrażarce powoduje bowiem, że będą one bardziej miękkie i o nieco mniej wyrazistym smaku. Jeśli użyjesz tej metody i zamierzasz jeść orzechy włoskie jako przekąskę, będziesz musiał je uprażyć lub ugotować przed jedzeniem.
Wykorzystaj... drzwi
Znajdź drzwi z dobrym podparciem dla zawiasów. Umieść orzech włoski pomiędzy otwartymi drzwiami, zawiasem i ościeżnicą. Teraz powoli zamknij drzwi, tak aby zawias mocno dociskał orzech. Gdy usłyszysz dźwięk pęknięcia. Otwórz drzwi i zbierz orzech włoski. Z pomocą dłoni oddziel łupinę orzecha od reszty.