PoradyInternet nie przestaje zaskakiwać! Ten genialny trik ułatwi Wam korzystanie z puszek

Internet nie przestaje zaskakiwać! Ten genialny trik ułatwi Wam korzystanie z puszek

Internet nie przestaje zaskakiwać! Ten genialny trik ułatwi Wam korzystanie z puszek
Manuel
06.01.2023 10:36

Zastanawiasz się jak odcedzić warzywa i owoce z puszek, tak żeby zrobić to szybko, łatwo i higienicznie? Mamy dziś dla Ciebie prosty trik, który Ci to umożliwi. Odtąd będziesz prawdopodobnie robić już tak zawsze.

Jak odcedzić warzywa i owoce z puszek?

Sokowirówki zazwyczaj usuwają miąższ i włókna roślinne automatycznie, ale blendery czy wyciskarki do soków już nie. Chociaż nie jest wymagane, abyś przecedzał swój sok, istnieje kilka łatwych sposobów, aby pozbyć się miąższu.

Przelewanie soku przez sitko lub packę

Umieść sitko o drobnych oczkach lub packę do smażenia na górze puszki. Unikaj użycia durszlaków, ponieważ przepuszczają one więcej miąższu. Ustaw dużą miskę lub dzbanek na stabilnej powierzchni. Weź sitko lub packę i umieść je na górze miski lub dzbanka z wysokimi bokami, aby sok nie kapał po bokach. Jeśli sitko lub packa nie mieszczą się nad naczyniem bez zwisania po bokach, ustaw najpierw lejek na szczycie naczynia, zanim postawisz na nim miskę. Przelej sok przez sitko/packę. Zrób to powoli uważając, aby nie spłynął po bokach. Pozwól, aby płyn całkowicie przesączył się, zanim przelejesz go więcej przez sitko. Kontynuuj czynność, aż puszka będzie pusta. Czasami warto również cały zabieg powtórzyć dwukrotnie, jeśli chcesz mieć pewność, że odcedziłeś cały sok, jaki tylko był możliwy do odcedzenia.

Jak odcedzić owoce z puszek, fot. Il Rifugio Perfetto/youtube
Jak odcedzić owoce z puszek, fot. Il Rifugio Perfetto/youtube

Protip: Mieszaj resztki miąższu co 1-2 minuty, aby mieć pewność, że usuwasz jak najwięcej płynu.

Wyciskanie miąższu z owoców (i warzyw) przez sitko

Sitka sprawdzają się również świetnie, jeśli chciałbyś wycisnąć miąższ z owoców (lub ewentualnie warzyw) w puszce do odcedzonego soku. Niestety packa nie będzie tutaj równie dobra i narobisz za jej pomocą przypuszczalnie bałaganu w kuchni. Jeśli chcesz wycisnąć miąższ  naciśnij owoce w sitku gumową szpatułką, aby wycisnąć z nich całą zawartość. Przytrzymaj w tym czasie sitko stabilnie niedominującą ręką, aby nie wypadło. Dociskaj miąższ lub włókna pozostałe wewnątrz sitka grzbietem gumowej szpatułki i pozwól, by sok spłynął do podstawionego naczynia. Zastosuj mocny nacisk na miąższ, aby odsączyć jak najwięcej soku, zanim wyrzucisz pozostałości po owocach. Uważaj jednak, aby nie stosować zbyt dużego nacisku, bo możesz przebić sitko.

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? Mamy prosty i sprawdzony sposób!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także