Jeśli będziesz w ten sposób trzymał jajka w lodówce, to dłużej zachowają świeżość
Jeśli zależy Ci, by Twoje jajka w lodówce jak najdłużej zachowały świeżość, to jest ważne w jaki sposób i gdzie będziesz je trzymał. Te szczegóły mogą zaskoczyć wiele osób. Tym bardziej warto je poznać.
17.11.2022 09:41
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak długo można przechowywać jajka w lodówce?
To, jak długo można przechowywać jajka to pytanie, które ludzie zawsze zadają. A ponieważ jaja są nietrwałe i powinny być przechowywane w lodówce lub zamrażarce. Wiele czynników może wpłynąć na to, jak długo jajka są trwałe. Dlatego przy odpowiednim obchodzeniu się i przechowywaniu, jajka rzadko się psują. Jednak jeśli przechowujesz je zbyt długo, prawdopodobnie wyschną.
Tyle z reguły wytrzymują jajka w lodówce, w temperaturze od 2°C do 4°C:
- Surowe całe jaja (w skorupkach) - 4 do 5 tygodni po dacie pakowania lub około 3 tygodni po zakupie;
- Jaja całe, surowe (lekko ubite) - do 2 dni;
- Surowe białka jaj - do 4 dni;
- Surowe żółtka - do 2 dni;
- Jaja na twardo (w skorupkach) - do 1 tygodnia;
- Jaja na twardo (obrane) - użyj je tego samego dnia;
Zawsze w kartonie, a nie na półce na drzwiach lodówki
Przechowuj jajka w lodówce w temperaturze 4°C lub niższej. Najlepiej przechowuj je w oryginalnym kartonie na wewnętrznej półce, z dala od ostrych potraw. Temperatura na wewnętrznej półce pozostaje bardziej stała niż na drzwiach, które są często otwierane i zamykane. Karton utrzymuje jaja przed zbieraniem zapachów lub smaków z innych produktów spożywczych i pomaga zapobiegać utracie wilgoci.
Surowe jaja, które zostały wyjęte ze skorupek, powinny być przechowywane w lodówce w szczelnie przykrytym pojemniku. Schłodzone całe żółtka powinny być przykryte wodą, aby zapobiec ich wysychaniu; przed użyciem należy je odsączyć.
Sztuczka dzięki której jajka w lodówce wytrzymają troszeczkę dłużej
Jeśli chcesz nieco wydłużyć to, ile Twoje jajka wytrzymają w lodówce, to ważne w pewnym stopniu jest również to, w jakiej pozycji je ustawisz. To może wydawać się zaskakujące, ale ten mały, niepozorny detal również ma znaczenie. Jeśli zależy Ci na długotrwałej świeżości, to zawsze ustawiaj je tzw. tępym końcem do góry. Dlaczego? Otóż dlatego, że w środku jajka z czasem tworzy się u samej jego góry komora powietrzna. I czym jest ona większa, tym bardziej przyśpiesza psucie się jajka. Komora ta łatwiej i szybciej wytwarza się w jajkach, które są ustawione swoją ostrą końcówką do góry.