PoradyJeśli będziesz w ten sposób trzymał jajka w lodówce, to dłużej zachowają świeżość

Jeśli będziesz w ten sposób trzymał jajka w lodówce, to dłużej zachowają świeżość

Jeśli zależy Ci, by Twoje jajka w lodówce jak najdłużej zachowały świeżość, to jest ważne w jaki sposób i gdzie będziesz je trzymał. Te szczegóły mogą zaskoczyć wiele osób. Tym bardziej warto je poznać.

Jajka w lodówce Fot. genialne.pl
Jajka w lodówce Fot. genialne.pl
Manuel

17.11.2022 09:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak długo można przechowywać jajka w lodówce?

To, jak długo można przechowywać jajka to pytanie, które ludzie zawsze zadają. A ponieważ jaja są nietrwałe i powinny być przechowywane w lodówce lub zamrażarce. Wiele czynników może wpłynąć na to, jak długo jajka są trwałe. Dlatego przy odpowiednim obchodzeniu się i przechowywaniu, jajka rzadko się psują. Jednak jeśli przechowujesz je zbyt długo, prawdopodobnie wyschną.

Tyle z reguły wytrzymują jajka w lodówce, w temperaturze  od 2°C do 4°C:

  • Surowe całe jaja (w skorupkach) - 4 do 5 tygodni po dacie pakowania lub około 3 tygodni po zakupie;
  • Jaja całe, surowe (lekko ubite) - do 2 dni;
  • Surowe białka jaj - do 4 dni;
  • Surowe żółtka - do 2 dni;
  • Jaja na twardo (w skorupkach) - do 1 tygodnia;
  • Jaja na twardo (obrane) - użyj je tego samego dnia;

Zawsze w kartonie, a nie na półce na drzwiach lodówki

Przechowuj jajka w lodówce w temperaturze 4°C lub niższej. Najlepiej przechowuj je w oryginalnym kartonie na wewnętrznej półce, z dala od ostrych potraw. Temperatura na wewnętrznej półce pozostaje bardziej stała niż na drzwiach, które są często otwierane i zamykane. Karton utrzymuje jaja przed zbieraniem zapachów lub smaków z innych produktów spożywczych i pomaga zapobiegać utracie wilgoci.

Surowe jaja, które zostały wyjęte ze skorupek, powinny być przechowywane w lodówce w szczelnie przykrytym pojemniku. Schłodzone całe żółtka powinny być przykryte wodą, aby zapobiec ich wysychaniu; przed użyciem należy je odsączyć.

jajka w lodówce, fot. freepik
jajka w lodówce, fot. freepik

Sztuczka dzięki której jajka w lodówce wytrzymają troszeczkę dłużej

Jeśli chcesz nieco wydłużyć to, ile Twoje jajka wytrzymają w lodówce, to ważne w pewnym stopniu jest również to, w jakiej pozycji je ustawisz. To może wydawać się zaskakujące, ale ten mały, niepozorny detal również ma znaczenie. Jeśli zależy Ci na długotrwałej świeżości, to zawsze ustawiaj je tzw. tępym końcem do góry. Dlaczego? Otóż dlatego, że w środku jajka z czasem tworzy się u samej jego góry komora powietrzna. I czym jest ona większa, tym bardziej przyśpiesza psucie się jajka. Komora ta łatwiej i szybciej wytwarza się w jajkach, które są ustawione swoją ostrą końcówką do góry.

Jajka w lodówce Fot. genialne.pl
Jajka w lodówce Fot. genialne.pl

Czym podlewać rośliny doniczkowe, żeby pięknie rosły? Są naturalne nawozy, które zrobisz w domu