Prosty sposób na świąteczne jajko z rzeżuchy. Ostatni moment, by mieć ją na wielkanocnym stole
Rzeżucha to dla wielu z nas piękna ozdoba stołu wielkanocnego, którą bardzo łatwo samemu przygotować. Jak i kiedy wysiać rzeżuchę, aby była gotowa na Święta Wielkanocne?
08.04.2022 | aktual.: 08.04.2022 10:18
Rzeżucha
Rzeżucha nie tylko pięknie wygląda, ale ma wiele cennych składników odżywczych, a więc polecam ją również do jedzenia! Możesz ją wysiać i wyhodować sam, bez żadnych nawozów i jest naprawdę zdrowa. Nie wymaga żadnych specjalnych warunków poza wodą i odpowiednim nasłonecznieniem.
Po wysianiu w ciągu 6-8 dni rzeżucha nam się pięknie zazieleni i będzie gotowa do spożycia.
Rzeżucha na zdrowie
Rzeżucha jest źródłem witaminy C, A, K i witamin z grupy B.
Zawiera też wapń, cynk, potas, magnez, wapń, chrom, siarkę oraz bardzo dobrze przyswajalne żelazo i jod.
Jest źródłem antyoksydantów i ma właściwości oczyszczające.
Wystarczy jeść 2-3 łyżeczki dziennie, żeby wzmocnić swoją odporność, kości, a nawet wzrok.
Kiedy i jak wysiać rzeżuchę, żeby była gotowa na święta?
Po wysianiu w ciągu 6-8 dni rzeżucha nam się pięknie zazieleni i będzie gotowa do spożycia.
Dlatego jeżeli chcecie ją mieć na święta, należy ją najpóźniej wysiać 6 dni przed świętami.
Nasiona rzeżuchy dostaniemy w każdym sklepie ogrodniczym. Są bardzo drobne i możemy je wysiać na 2 sposoby.
I sposób
1. Na płaski podstawek lub płytką miseczkę wykładamy ligninę lub watę dobrze zwilżoną wodą i na to wysypujemy nasionka rzeżuchy.
Ważne, aby nasiona nie nachodziły na siebie. Powinny być rozsypane po całym podłożu.
2. Zwilżamy dodatkowo nasionka spryskiwaczem.
3. Na 2 dni możemy przykryć naszą hodowlę innym podstawkiem.
4. Po 2 dniach nasionka powinny zacząć kiełkować.
5. Wtedy odkrywamy rzeżuchę i trzymamy w jasnym miejscu.
6. Najważniejsze, by każdego dnia od wysiania podłoże było stale wilgotne.
7. Po 6-8 dniach mamy już piękną rzeżuchę, którą możemy przyciąć i zużyć do kanapek i sałatek.
8. Po podcięciu rzeżucha znowu odrośnie.
II sposób
W tym przypadku nasiona rzeżuchy wsypujemy do dowolnego naczynia i zalewamy wodą.
Czekamy aż zrobi się papka i wtedy dopiero wykładamy nasiona na podłoże.
Jajko wielkanocne z rzeżuchy
Potrzebne rzeczy:
- 2 opakowania nasion rzeżuchy
- kubek z zimną przegotowaną wodą
- podstawek
- plastelina lub inna obręcz jako dodatkowa podstawka do jajka
- wata lub lignina lub ewentualnie płatki kosmetyczne
- nitka
1. Uszykuj kubek i 2 opakowania nasion rzeżuchy
2. Do naczynia wlej wodę i wsyp nasiona. Wymieszaj i odstaw na 1-2 godziny
3. Styropianowe jajko obłóż watą
4. I dokładnie obwiąż nitką
5. Zrób obręcz z plasteliny, która będzie utrzymywała jajo na podstawku
6. Postaw jajo i obłóż je kleikiem z nasionami rzeżuchy
7. Pierwszy dzień wysiania rzeżuchy na jajku
8. Trzeci dzień
9. Czwarty dzień
10. I efekt końcowy :)
Rzeżuchę możesz też wysiać np. w skorupkach po jajkach!
Albo w dowolnym naczyniu :)
Rzeżucha "podjadana" przez zajączka
Rzeżucha w zestawie kawowym
Też wysiewasz rzeżuchę na święta? Jak to robisz?