Tak przechowywany ogórek będzie soczysty i świeży. Nawet przez pare dni!
Świeży ogórek to smaczny dodatek do sałatki, lubimy też kroić go na kanapki. Dostaniemy go w każdym warzywniaku i supermarkecie, więc nawet w środku zimy możemy korzystać z jego witamin. Warto jednak wiedzieć, jak przechowywać ogórki, by w pełni cieszyć się z ich walorów smakowych.
14.12.2022 23:24
Dlaczego tak bardzo lubimy jeść ogórki?
Uwielbiają go przede wszystkim ci, którzy dbają o linię i stosują się do zaleceń dietetycznych. Czemu? Ogórek gruntowy waży około 50 g, a ten większy – szklarniowy – około 150 g. Łatwo policzysz jego kaloryczność, wiedząc, że na 100 g przypada zaledwie 12 kalorii! Jest sycący, a dietetyczny. Mało tego, ma działanie oczyszczające, więc pomaga pozbyć się wody z organizmu.
Oczywistością jest również jego obszerny wachlarz witamin (C, E, A, K) oraz składników odżywczych (wapń, potas, cynk, żelazo, fosfor).
Przygotowując śniadanie, chcesz pokroić na talerz ogórka, wyciągasz go z lodówki, a on obsechł i nie wygląda już zbyt smacznie? Może pojawiła się na nim pleśń? To dlatego, że źle o niego zadbałeś!
Jak przechowywać ogórki, żeby były świeże?
Aby ogórki nie straciły tak szybko świeżości, nie wkładaj ich do lodówki bez żadnego zabezpieczenia! Owiń je szczelnie ręcznikiem papierowym i powstały pakunek włóż do foliowego woreczka lub poobwijaj go folią spożywczą. Dopiero tak opatulone warzywa włóż do szuflady w lodówce, a nie stracą smaku.
Jest też inny genialny trik na przechowywanie ogórków!
Przystępując do krojenia ogórka, nie wyrzucaj odkrojonego końca. Ukrój tyle plasterków, ile potrzebujesz, a następnie przyłóż uciętą końcówkę do ogórka i połącz te dwa elementy ze sobą za pomocą wykałaczek.
Dzięki temu warzywo nie ma żadnych szans na to, by obeschnąć. Kreatywność w kuchni popłaca!