PoradyDomowe trikiJak myć produkty spożywcze? 9 faktów o których nie wiedziałeś

Jak myć produkty spożywcze? 9 faktów o których nie wiedziałeś

Jak myć produkty spożywcze? 9 faktów o których nie wiedziałeś
Katarzyna
15.09.2019 09:32, aktualizacja: 22.05.2020 19:35

Ludzie, którzy dbają o swoje zdrowie, wiedzą, że niezwykle ważne jest mycie produktów spożywczych. Proces wygląda naprawdę łatwo: wystarczy włączyć kran i wypłukać jedzenie. Ale jest kilka niuansów, które należy pamiętać.

Bright Side zebrał kilka zwykłych produktów, które myjemy w niewłaściwy sposób.

Ludzie, którzy dbają o swoje zdrowie, wiedzą jak ważne jest dokładne mycie produktów spożywczych. Czasami jednak ten proces wcale nie należy do najłatwiejszych! Nie wystarczy wrzucić półproduktów pod kran i przepłukać zimną wodą! W kilku przypadkach musisz poświęcić temu znacznie więcej czasu.

#1 Jak poprawnie myć produkty spożywcze - Ryż

freepik.com/
freepik.com/

Każdy rodzaj ryżu powinien być płukany 3 lub 4 razy przed gotowaniem (zwłaszcza ryż długoziarnisty). Główne niebezpieczeństwo wcale nie kryje się w kurzu, ale w skrobi która pokrywa ryż. To właśnie ona powoduje, że ryż zbiera się razem, skleja i wygląda nieapetycznie. Zaleca się również płukanie innych ziaren, które zawierają skrobię np. ziarna kukurydzy czy pszenicy.

#2 Mleko i produkty mleczne

freepik.com/
freepik.com/

Zaleca się mycie opakowań mleka, jogurtów i innych płynnych produktów przed ich otwarciem. Tysiące klientów oraz pracowników hurtowni i sklepów dotyka opakowań, odbiera je i czyta informacje na etykietach. Jak tylko otworzymy butelkę, bakterie od innych, którzy poprzednio obchodzili się z pojemnikiem, mogą łatwo dostać się do środka.

#3 Jak poprawnie myć produkty spożywcze - ryby

freepik.com/
freepik.com/

Nie musisz myć surowej ryby, chyba, że zamierzasz zjeść ją na surowo. Wysokie temperatury zabijają wszystkie bakterie, a jeśli przepłuczesz surową rybę, istnieje ryzyko rozprzestrzeniania się bakterii po całej kuchni. Pamiętaj, że po filetowaniu należy umyć ręce, nóż i deskę do krojenia.

#4 Mule i ostrygi

freepik.com/
freepik.com/

Warto dokładnie umyć wszystkie produkty morskie (nawet te mrożone) ponieważ ich muszle mogą być pełne żwiru i piachu. W innym przypadku możesz zjeść małże z piachem, a raczej to mało przyjemne uczucie...

#5 Jak poprawnie myć produkty spożywcze - zmrożone owoce i warzywa

freepik.com/
freepik.com/

Mrożone warzywa naprawdę ułatwiają nam życie: wystarczy wyłożyć je na patelni i przygotować według podanej instrukcji. Ale zanim to zrobisz dobrze jest wcześniej dobrze przemyć. Wiele osób nie myje mrożonych produktów przed ich użyciem i nie ma w tym nic złego jeśli tylko zamierzasz gotować je w wysokiej temperaturze. Jeśli wolisz warzywa al dente, musisz je dokładnie umyć i ugotować w taki sam sposób jak świeże warzywa. W ten sposób pozbędziesz się brudu i bakterii.

#6 Puszki z napojami

freepik.com/
freepik.com/

Napoje w puszkach przydają się w upalne, letnie dni: puszka utrzymuje napój chłodny i czyni go jeszcze smaczniejszym. Ale musisz wiedzieć, że nie warto pić napoju prosto z puszki, bez uprzedniego umycia lub przynajmniej przetarcia górnej części opakowania. Wiesz, że wszystkie puszki zazwyczaj podróżują w zakurzonych ciężarówkach? Dodatkowo wielu klientów dotyka puszki i z powrotem odkłada je na półkę. Jeśli masz możliwość, lepiej przelać zawartość puszki do szklanki.

#7 Jak poprawnie myć produkty spożywcze - Kapusta

freepik.com/
freepik.com/

Bez względu na rodzaj kapusty, zawsze musisz ją dokładnie umyć! Jeśli zamierzasz gotować kalafior, rozdziel go i wymyj wszystkie zakamarki i szczeliny. Jeśli chcesz gotować czerwoną lub białą kapustę, musisz usunąć górne 2 warstwy, ponieważ mogą one skrywać brud i kurz. Aby pozbyć się robaków i bakterii, włóż kapustę do zlewu wypełnionego wodą, dodaj trochę octu i odstaw na kilka minut. Następnie opłucz kapustę czystą wodą. Z kolei brukselkę dobrze jest umieścić w durszlaku i przelać ją dużą ilością wody.

#8 Jabłka

freepik.com/
freepik.com/

Najzdrowszymi owocami są te młode, które nie są poddawane specjalnej obróbce. Dlatego jeśli chcesz jeść jabłka zimą, musisz je umyć. Badania pokazują, że jeśli moczysz owoce w wodzie wraz z sodą oczyszczoną przez 12 minut, wyzbywasz się większości chemikaliów.

#9 Jak poprawnie myć produkty spożywcze - Sałata

freepik.com/
freepik.com/

Przygotowując sałatę, nie zapomnij jej dobrze wypłukać! Aby pozbyć się piasku lub brudu z liści, musisz rozerwać sałatę 2 rękami i pozostawić w czystej zimnej wodzie na kilka minut. Następnie wyjmij sałatę, włożyć do durszlaka lub w czysty ręcznik kuchenny i pozostaw do wyschnięcia.

Wiedziałeś o tym wcześniej? Daj nam znać czy faktycznie dokładnie myjesz te produktu!

To także może Cię zainteresować:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także