PoradyPrzed smażeniem kładę patelnię na drzwiach zmywarki. To chroni przed irytującym problemem

Przed smażeniem kładę patelnię na drzwiach zmywarki. To chroni przed irytującym problemem

Przed smażeniem kładę patelnię na drzwiach zmywarki. To chroni przed irytującym problemem
Manuel
20.01.2023 20:16

Wiele osób ma problem z tym, jak nie wylać oleju na patelni, podczas nakładania go przed smażeniem. Zwłaszcza jeśli chcesz go rozprowadzić równo i używasz do tego buteleczki ze spryskiwaczem.

Jak nie wylać oleju na patelni, kiedy nakładasz go przed smażeniem?

Jeśli używasz oleju w buteleczce, to nakładanie go na patelnię za każdym razem stanowi wyzwanie. Trudno bowiem nie spryskać przy okazji kuchenki. A wiadomo jak nieprzyjemnie pachnie palący się tłuszcz. I też jak go potem jest trudno usunąć z kuchenki. Ale jest na to bardzo prosty sposób. Wystarczy, że zamiast na kuchenkę położysz patelnię na otwartych drzwiach zmywarki. Nic złego się nie stanie, jeśli się zabrudza, bo to przecież zmywarka i służy do mycia. A Ty będziesz miał dzięki temu mniej zmartwień i mniej sprzątania.

Ten trik przydaje się również podczas, gdy używasz oliwy lub oleju w sprayu. Podczas nakładania ich na patelnie nie opryskasz kuchenki i blatu dookoła.

jak nie wylać oleju na patelni, fot. Il Rifugio Perfetto/youtube
jak nie wylać oleju na patelni, fot. Il Rifugio Perfetto/youtube

Dlaczego olej podczas smażenia rozpryskuje się?

Być może chciałbyś też móc sobie poradzić z olejem rozpryskują cym się podczas smażenia. Olej rozpryskuje się, gdy wilgoć zawarta w nim szybko odparowuje w postaci gazu, gdy jest gorący. Szybko odparowująca woda wypycha otaczający ją tłuszcz z patelni w inne miejsca, powodując rozprysk oleju na blacie lub palniku. Nawet niewielka ilość wody w żywności i oleju kuchennym może spowodować wyskakiwanie i rozpryskiwanie oleju. Gwałtowne odparowanie wody przypomina małe eksplozje i następuje setki razy w ciągu zaledwie sekundy, powodując charakterystyczne skwierczenie na patelni. Ponieważ Twoje potrawy, zawierają zawsze co najmniej niewielką ilość wody, mogą rozpryskiwać się po włożeniu ich na patelnię z gorącym olejem. Tak więc, realistycznie rzecz biorąc, nie da się całkowicie zapobiec wyskakiwaniu oleju lub jego rozpryskiwaniu, szczególnie jeśli chodzi o żywność zawierającą wodę, taką jak czosnek czy cebula.

Ogranicz obecność wody w jedzeniu

Teraz, gdy wiesz, że głównym winowajcą powodującym wyskakiwanie oleju jest woda, jedynym słusznym rozwiązaniem jest zmniejszenie zawartości wody w żywności, ponieważ mniej wody oznacza mniej rozpryskującego się tłuszczu. Odpowiednie osuszenie żywności przed włożeniem jej na gorącą patelnię jest najbardziej skutecznym rozwiązaniem, aby zredukować rozpryski. Najlepiej wysusz dokładnie swoje składniki tak bardzo, jak to tylko możliwe, lekko poklepując je papierem kuchennym lub czystym ręcznikiem. Podnosząc marynowane mięso, pozwól mu ociekać z nadmiaru płynu, lub odciśnij je z boku miski przed pieczeniem. Przed dodaniem oleju upewnij się, że patelnia jest sucha.

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? Mamy prosty i sprawdzony sposób!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także