Jak obierać ogórki? Strona od której zaczynasz ma wpływ na smak!
Ogórki są świetnym dodatkiem do wielu potraw, lecz bardzo często mogą popsuć smak naszego dania. Nie zawsze jest to wina nieświeżej rośliny. Sekret idealnego smaku ogórka tkwi w sposobie jego obierania! W takim razie jak obierać ogórki, aby zawsze pysznie smakowały?
09.09.2019 | aktual.: 09.09.2019 12:48
Jak obierać ogórki? Mają niezwykłe właściwości, które możesz utracić podczas obierania
W 97% składają się z wody, dlatego szybko pozwolą Ci ugasić pragnienie. Jeśli masz problemy z infekcjami układu moczowego lub niewydolnością nerek, warto zacząć częściej jeść ogórki - ze względu na to, że są moczopędne, pomagają w walce z tymi schorzeniami. Dodatkowo są niskokaloryczne, a przez to często stosowane są w wielu dietach, które pomagają zachować szczupłą sylwetkę.
Wyjątkowy smak ogórków może popsuć niewłaściwy sposób ich obierania
Strona, od której zaczynamy obierać roślinę, ma ogromne znaczenie. Ogórki, od ciemnej strony połączone są z łodygą, z kolei jasną z kwiatem, dlatego też jeśli chcesz pozbyć się z nich skórki, należy obierać je od strony jasnej końcówki. Jeśli będziesz obierać ogórki od ciemniejszej stronie, mogą one stać się gorzkie. Jeśli nie chcesz aby to warzywo zniszczyło Ci mizerię lub sałatkę, lepiej pamiętać o tej ważnej rzeczy!