Już nie parzę pomidorów, aby zdjąć z nich skórkę. Odkryłam lepszy patent
Zdrowe, soczyste, intensywnie czerwone, czyli pomidory. Niezależnie, czy uprawiane w ogrodzie czy na balkonie, zawsze smakują wyśmienicie. Można je jeść solo, a także wykorzystywać jako dodatek do wielu dań. Podpowiadamy, jak obrać pomidory ze skórki.
02.08.2023 16:27
Jedni zdejmują skórkę z pomidorów, a inni nie zawracają sobie nią głowy. Jej usuwanie może być nieco uciążliwe. Oto, jak to łatwo zrobić i cieszyć się smakiem ulubionych warzyw.
Jak obrać pomidory ze skórki?
Najczęściej, do tego celu stosuje się po prostu wrzątek, którym zalewa się pomidora, a potem delikatnie i powoli zdejmuje z niego skórkę. Nie jest to jednak jedyna metoda. Skórka chociaż jest w pełni jadalna, nie każdemu smakuje. Szczególnie dzieciom może nie przypaść do gustu. Zapomnij o parzeniu pomidora i mozolnym ściąganiu skórki. Wypróbuj całkiem inny patent. Potrzebna będzie ci tylko mikrofalówka. Najpierw umyj pomidory, które chcesz obrać, a następnie pozbaw je szypułek i natnij na krzyż na przeciwległym końcu. Następnie włóż warzywa do mikrofali i włącz urządzenie na jedną minutę na pełną moc. Kiedy mikrofala skończy pracę, wyjmij pomidory. Od razu zauważysz, ze skórka sama z nich odchodzi!
Patent na pozbawienie pomidorów skórki
Jeśli nie masz mikrofalówki, możesz wykorzystać jeszcze inny patent. Wystarczy, że weźmiesz tarkę do jarzyn i zaczniesz ścierać na niej pomidora. Rób to delikatnie i w taki sposób, aby na końcu skórka pozostała ci w dłoniach. Jeśli planujesz przygotować zupę z pomidorów albo sos, to po prostu zblenduj je razem ze skórką (nie będzie ona w ogóle wyczuwalna w gładkiej pulpie). Tak samo jest w przypadku przetworów. Skórka w trakcie gotowania sama odchodzi i wystarczy potem jedynie przecedzić pomidorową masę przez sito. Teraz już znasz wszystkie możliwość obierania pomidorów ze skórki (nie będzie ona już dla ciebie żadnym utrapieniem). Jeśli szukasz sposobu na podania pomidorów latem, polecamy pokroić je, oprószyć solą i pieprzem oraz dodać do nich plasterki mozzarelli. To tradycyjna, lekka włoska przekąska. Jest idealna na letni, upalny dzień.