Trik na oczyszczenie ryby z łusek. Bez noża w zaledwie 5 minut
Święta Bożego Narodzenia czekają tuż za rogiem. Pewnie masz mnóstwo rzeczy na głowie i chciałbyś zaoszczędzić na wszelkich pracach jak najwięcej czasu. Dlatego podpowiemy Ci jak obrać rybę z łusek, tak by zrobić to szybko i efektywnie. Przyda się tu zwłaszcza jedno niepozorne narzędzie.
23.12.2022 18:38
Jeśli ryba na święta, to koniecznie cała i z łuskami...
W dobie robienia wszystkiego eko i troski o zwierzęta Polacy coraz rzadziej na święta decydują się na zakup ryb, które niemal od razu można włożyć do piekarnika, a potem wyłożyć na świąteczny stół. Dlatego wiele sklepów spożywczych sprzedaje całe ryby, które musisz sam oczyścić. I ta rzecz bywa dla niektórych trudna i żmudna. Jednak oskalpowanie ryby jest stosunkowo łatwym procesem - jeśli się do tego pomysłowo zabierzesz.
Zanim zaczniesz usuwać łuskę z ryby, zrób przygotówkę!
Zanim zaczniesz próbować skalować rybę, opłucz ją dobrze pod zimną wodą. Usunie to śluz z łusek. Ryby mogą być śliskie i trudne do utrzymania, zwłaszcza gdy są jeszcze oślizłe. Opłucz ją, abyś mógł mocno chwycić rybę, lub przytrzymuj ją suchą szmatką lub ręcznikiem w trakcie skalpowania. Zmniejsza to szansę na poślizgnięcie się ręki podczas zajmowania się naszą rybką.
Pozwól wodzie płynąć przez kilka minut, aby poluzować łuski. Po usunięciu śluzu, kontynuuj płukanie ryby. Możesz ją przytrzymać lub zostawić pod bieżącą wodą, gdy będziesz zajmował się innymi rzeczami. Pomoże to poluzować łuski na rybie. Pamiętaj, aby dokładnie wypłukać oba boki ryby. Następnie umieść rybę na jakiejś warstwie ochronnej,, która złapie łuski, gdy będziesz je usuwać. Łuski są bardzo nieestetyczne, więc nie chcesz, aby dostały się wszędzie. Wybierz coś, co możesz wyrzucić bezpośrednio do kosza. W ten sposób późniejsze sprzątanie będzie dużo łatwiejsze i wygodniejsze. Teraz już możemy zabrać się bezpośrednio do obierania ryby z łusek. Zrobisz to najłatwiej i najwygodniej za pomocą... tarki.
Jak szybko obrać rybę z łusek za pomocą tarki?
Weź tarkę i przyłóż ją do ryby grubą stroną. Usuń łuski grubą częścią, przesuwając ją z jednej strony na drugą. Upewnij się, że nie pozostały już żadne łuski. W razie potrzeby jeszcze raz przetrzyj rybę tarką. Mniejsze łuski można usunąć za pomocą drugiej strony tarki, która ma mniejsze otwory.