Zupełnie nowe oblicze czerwonego wina. 7 prostych sposobów na wykorzystanie niesmacznego trunku
Chyba każdemu zdarzyło się kupić lub dostać w prezencie czerwone wino, które zupełnie nie cieszyło podniebienia. Zazwyczaj, w takim wypadku, cała butelka była wylewana do zlewu. Już nie musisz tego robić. Zobacz jak poprawić smak czerwonego wina. To naprawdę proste. ;)
30.09.2020 12:14
1. Winny sos
Sos na bazie czerwonego wina wzbogaci smak mięs. Na patelni roztop masło, dodaj posiekany czosnek, wlej bulion oraz wino. Redukuj do momentu powstania kremowej konsystencji. Dopraw pieprzem i octem balsamicznym. Gotowe!
2. Na hiszpańską modłę
Sangria to orzeźwiający poncz rodem z Półwyspu Iberyjskiego. Jego nazwa w języku hiszpańskim oznacza krwawienie. Do wykonania sangrii możesz użyć dowolnego czerwonego wytrawnego wina. Odpowiednie będzie nawet to za 9,99 PLN. ;) Zmieszaj je z sokiem pomarańczowym, napojem gazowanym (może być Fanta lub Sprite) oraz odrobiną mocniejszego alkoholu (np. brandy, koniak, whiskey). Na koniec uzupełnij całość pokrojonymi w kostkę ulubionymi owocami.
3. Baskijski wynalazek
W kraju Basków niezwykle popularny jest napój zwany calimocho. To połączenie czerwonego wina i Coca-Coli w proporcji 1:1. Ponoć wymyślili go ok. 1972 roku baskijscy młodzieńcy i sprzedawali na lokalnym targu.
4. Wykwintne masło
Wino doskonale nadaje się do aromatyzowania produktów spożywczych. Zmiksuj miękkie masło z winem oraz ziołami. To doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.
5. Czerwona kąpiel
Kleopatra ceniła kąpiele w kozim mleku, a Ty możesz dodać czerwone wino do wanny pełnej wody. Zawarte w nim przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki oraz opóźniają procesy starzenia się skóry.
Japoński kompleks Yunessun Spa Resort oferuje m.in. relaksujące kąpiele w czerwonym winie.
6. Domowy ocet
Z czerwonego wina możesz także zrobić domowy ocet winny. Wystarczy, że wlejesz je do słoika nakryjesz gazą i odstawisz w ciemne i suche miejsce na ok. miesiąc. Ocet gotowy!
7. Rozgrzewający trunek
Na zimne, jesienne wieczory najlepsze jest grzane wino. Do garnka wlej butelkę niesmacznego trunku, dodaj korzenne przyprawy, cytrusy, cukier. Całość zagotuj. Wino w magiczny sposób zyska cudowny aromat. ;)
Znasz inne sposoby na poprawę smaku czerwonego wina? Koniecznie daj znać w komentarzu.