Jak pozbyć się zapachu ryby podczas smażenia? Wystarczy wrzucić do oleju 1 składnik
Już niedługo karp i inne ryby będą gościły na stole wigilijnym prawie wszystkich Polaków. Ale o ile lubimy tę potrawę na święta jeść, to nie lubimy, tych wszystkich zapachów, które z sobą niesie. Jak pozbyć się zapachu ryby, zwłaszcza podczas jej smażenia? Pomożemy Ci dzisiaj poradzić sobie z tym niełatwym wyzwaniem.
24.12.2022 08:20
Co roku ten sam problem...
Nawet jeśli uwielbiasz ryby, przyrządzanie ich w kuchni może być uciążliwe. Jeszcze długo po zjedzeniu ryby, umyciu garnków i włożeniu talerzy do zmywarki, zapach ryby będzie się utrzymywał w kuchni i jadalni. Po pierwsze, wiedz, że naprawdę świeża ryba nie powinna mieć żadnego zapachu. Jeśli więc rozpakujesz paczkę z rybą i cofniesz się o krok z powodu zapachu, który cię przywita, wyrzuć ją, bo nie jest świeża. Trzeba jednak przyznać, że nawet najświeższa ryba po ugotowaniu może nieco śmierdzieć w domu.
Przygotuj kuchnię i resztę domu na smażenie ryby
Przygotuj swój dom przed czasem gotowania ryb, zamykając wszelkie drzwi wewnętrzne, aby utrzymać zapach z rozprzestrzeniania się w całym domu i w sypialniach, ale otwórz okna i drzwi kuchenne, aby umożliwić zapachowi wentylację. I pamiętaj, aby wytrzeć wszelkie rozlane płyny i podrzucić wszelkie śmieci zawierające kawałki ryby tak szybko, jak to możliwe, aby zapobiec utrzymywaniu się zapachów.
Smażyć rybę czy nie smażyć?
Wiele zapachów z gotowania ryb wynika z metody gotowania, której użyjesz. Smażenie może powodować ogromny problem z zapachem, ale inne techniki, takie jak gotowanie ryb w folii lub papierze, mogą pomóc Ci uporać się z tym problemem. Warto więc je rozważyć, jeśli jest to rzecz dla Ciebie szczególnie dokuczliwa. Wiele osób zaleca też neutralizację zapachu jeszcze przed smażeniem, poprzez moczenie ryby w mleku lub roztworze cytryny i wody.
Jak pozbyć się zapachu ryby podczas smażenia?
Skuteczną sztuczką, która może Ci bardzo pomóc w pozbyciu się zapachu ryby podczas smażenia jest wykorzystanie do tego... ziemniaków. Chwilę przed rozpoczęciem smażenia weź do ręki ziemniaka i obierz go ze skórki, następnie pokrój go na małe kawałki. Kiedy już rozpoczniesz smażyć rybkę wrzuć kawałki ziemniaka do oleju, w którym ona się smaży. Nie wyeliminują one całkowicie jej zapachu, ale wydatnie pomogą zneutralizować znaczną jego część.