PoradyJak próżniowo zapakować jedzenie w domu? Zrobisz to szybko i bez specjalistycznego sprzętu

Jak próżniowo zapakować jedzenie w domu? Zrobisz to szybko i bez specjalistycznego sprzętu

Jak próżniowo zapakować jedzenie w domu? Zrobisz to szybko i bez specjalistycznego sprzętu
16.07.2022 09:57

Patentem na oszczędzanie pieniędzy jest mrożenie żywności, której w danej chwili mamy za dużo. Dzięki temu nic się nie zepsuje. Czy jednak wiesz jak właściwie zabezpieczyć jedzenie, które włożysz do zamrażalnika? Dowiedz się jak próżniowo zapakować jedzenie w domu.

Mrożenie nie jest niczym złym. Ten proces jest jednym z najlepszych sposobów na długie przechowywania pokarmów. Nie tracą one wówczas walorów smakowych oraz wartości odżywczych. Jednak nie każdy wie jak właściwie mrozić żywność. Konieczne są do tego odpowiednie pojemniki lub woreczki. Mięso, warzywa czy dania gotowe powinny być w nich hermetycznie zamknięte. Już teraz możesz samodzielnie zapakować próżniowo wszystkie produkty w swoich czterech ścianach. Są ta no dwa patenty.

Jak hermetycznie zapakować jedzenie przy użyciu wody? Krok po kroku

  • Najpierw włóż dowolny produkt spożywczy np. mięso do woreczka strunowego. Nie zamykaj go do końca, ale zostaw mały otwór.
genialne
genialne
  • Następnie stopniowo zanurzaj woreczek w misce z wodą. Ciśnienie sprawi, że folia idealnie dopasuje się do mięsa. Uważaj tylko na to, aby do woreczka do dostała się woda.
genialne
genialne
  • Torebkę zamknij, kiedy jeszcze będzie zanurzona w wodzie.
genialne
genialne
  • Powoli wyjmij woreczek z miski i koniecznie osusz.
genialne
genialne
  • Na koniec porcję jedzenia umieść w zamrażalniku.
genialne
genialne

Jak zamknąć próżniowo pożywienie za pomocą słomki?

Najpierw włóż do woreczka próżniowego żywność. Zamykając go zrób mały otwór, do którego włożysz zwykłą słomkę. Następnie wyssij całe powietrze i sprawnie wyciągnij słomkę. Na koniec bardzo szybko zamknij mały otwór i spłaszcz woreczek. Teraz możesz już do włożyć do zamrażalnika.

pinterest
pinterest

Pamiętaj, aby koniecznie podpisywać woreczki. Niezwykle ważna jest informacja dotycząca daty zamrożenia każdego produktu. Wbrew pozorom żywności nie możesz trzymać w zamrażalniku całe lata. Mięso mielone możesz mrozić przez okres 2 miesięcy, drób wytrzyma spokojnie 3 miesiące, a warzywa zachowają świeżość nawet przez cały rok.

Już wiesz jak próżniowo zapakować jedzenie. Poznaj teraz nowoczesną metodę prania, która bije rekordy popularności.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także