Jak przechowywać pierniki? 4 triki, które zdradziła mi moja babcia
Pieczesz pierniki na święta i zastanawiasz się, jak je prawidłowo przechowywać i jak długo będą się nadawały do jedzenia? No to wyjaśniamy!
17.12.2021 | aktual.: 17.12.2021 14:51
Jak przechowywać pierniki w pojemniku, aby nie twardniały
- Jabłka - do pojemnika, w którym przechowujesz pierniki, włóż kawałki jabłek (nie mogą się zacząć psuć!)
- Cytryna - innym owocem, który również sprawi, że pierniki będą miękkie, jest cytryna
- Chleb razowy - kromki chleba włożone do pierników zapewnią im miękkość
- Woda - wstaw mały pojemnik z wodą, np. kieliszek. Ale uważaj, aby woda się nie wylała
A kiedy pierniki są już twarde, a Ty chcesz, żeby szybko zmiękły, wystarczy je przenieść do bardziej wilgotnego miejsca, np. do kuchni, gdzie na święta cały czas coś gotujemy i pary jest wtedy mnóstwo. Przykryj je wtedy tylko ściereczką. Możesz je też rozłożyć na talerzu w pokoju i poczekać, aż same nabiorą wilgotności z otoczenia.
Ile mogą leżeć pierniki?
Tradycyjne pierniki z przyprawami takimi jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa i imbir, można przechowywać nawet parę miesięcy. Swoją trwałość zawdzięczają między innymi właśnie tym przyprawom i naturalnym składnikom, które działają jak konserwanty. Warto je trzymać w szczelnym pojemniku, bez dopływu świeżego powietrza, żeby dłużej były świeże i nie zaczęły pleśnieć. Nadają się do tego i plastikowe i szklane i metalowe opakowania. Staraj się, aby pudełka do przechowywania pierniczków były naprawdę szczelne.
Pierniki zdobione i z nadzieniem
Termin leżakowania pierników znacznie się skraca, jeżeli je zaczniesz dekorować. Nie wszystkie ozdoby w postaci lukru, czy innej masy do dekoracji, mają takie długie terminy po użyciu. Dlatego należy przechowywać pierniki w takiej postaci, w jakiej wyszły z piekarnika i dekorować je w momencie, kiedy chcemy je skonsumować.
Pierniczki z nadzieniem możemy przechowywać do jednego miesiąca.
Dlaczego pierniczki twardnieją?
Tradycyjne pierniki są bardzo twarde po upieczeniu. Odpowiedzialny za to jest przede wszystkim miód. Ale same możemy to spotęgować, podsypując ciasto zbyt dużą ilością mąki przy wałkowaniu. Zbyt cienko rozwałkowane ciasto też sprawi, że pierniki za bardzo się wysuszą w piekarniku.
Zbyt długie pieczenie. To też sprawia, że pierniki są twardsze. Pierniki mają ciemny kolor, więc czasami trudno nam rozeznać, czy są już upieczone. Lepiej, aby były miękkie, jak je wyciągamy z piekarnika.
Czy pierniki można przechowywać w lodówce?
W lodówce przetrzymuje się ciasto na pierniki, gdy leżakuje. Gotowe pierniki powinny być przechowywane w suchym miejscu. Staramy się je wtedy uchronić przed pleśnieniem. W lodówce ten proces może rozpocząć się dużo wcześniej! Poza tym, kto w okresie świątecznym ma jeszcze miejsce w lodówce? :)
Masz już udekorowane swoje pierniki?