Jak spienić mleko? Zrobisz to w mniej niż minutę dzięki tej sztuczce
Jak spienić mleko żeby było puszyste i gęste w bardzo krótkim czasie? Jest na to prosty trik, który można wykorzystać w niemal każdej kuchni. O ile masz w niej to jedno popularne urządzenie.
29.12.2022 18:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Rodzaj mleka ma duże znaczenie przy spienianiu go
W zależności od rodzaju mleka, którego użyjesz, różna będzie ilość pianki, którą uzyskasz. Możliwe jest spienienie każdego rodzaju mleka, ale mleko sojowe będzie najtrudniejsze. Większość ludzi zaleca mleko 2% do napojów z użyciem spienionego lub gotowanego na parze mleka, ale tak naprawdę wszystko zależy od Ciebie. Zawartość tłuszczu w mleku zmieni smak, więc dostosuj się do swoich kubków smakowych. Pełne mleko będzie miało najbardziej kremowy smak, a chude mleko będzie miało najbardziej wodnisty smak.
Nie potrzebujesz parowaru czy wymyślnych profesjonalnych urządzeń, aby przygotować spienione mleko. Jest na to kilka sposobów, ale dzisiaj przedstawimy najprostszy z nich, który dla każdej osoby, która się go podejmie nie powinien stanowić wyzwania. Pokażemy Ci jak to zrobić za pomocą... mikrofalówki.
Jak spienić mleko za pomocą mikrofalówki?
Przygotuj sobie najpierw około 1/2 szklanki mleka dowolnego wybranego przez siebie rodzaju. Migdałowe i kokosowe mleko również spienisz, ale, tak jak wspomnieliśmy wcześniej, zdecydowanie najłatwiej będzie Ci spienić mleko o zawartości 2% tłuszczu. Wlej mleko do małego lub średniego słoika typu mason.
Upewnij się, że wypełniasz go tylko do połowy (musisz mieć miejsce, aby mleko które już masz w pojemniku spienić. Wzrośnie przez to znacznie jego objętość w pojemniku). Załóż pokrywkę na słoik mocno i potrząśnij, potrząśnij. A potem jeszcze raz potrząśnij. Około 20 do 30 sekund takiej "zabawy" powinno wystarczyć.
Teraz zdejmij pokrywkę ze swojego naczynia i umieść otwarty słoik w mikrofalówce na 30 do 45 sekund. Voila! Masz już własne spienione mleko, które wcale nie będzie w smaku gorsze od tego przygotowywanego przez baristów w specjalistycznych urządzeniach do parzenia kawy.
Czy można spienić zimne mleko?
Tak, tyle, że już nie za pomocą mikrofalówki, tylko przy użyciu blendera. Po prostu wlej mleko do blendera i mieszaj przez 15-30 sekund. Możesz też alternatywnie użyć ręcznego spieniacza: Przy tej metodzie dodaj kilkaset mililitrów mleka do szklanki lub słoika zanurz spieniacz w mleku. Spieniaj, aż mleko osiągnie pożądaną konsystencję.