PoradyJak sprawdzić czy jajko jest świeże? Przeprowadź szybki test z wodą

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Przeprowadź szybki test z wodą

Przygotowując przeróżne potrawy bardzo ważne jest, aby użyć do nich świeżych jaj. Te popsute mogą całkowicie zrujnować nasze danie. Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Istnieją na to patenty.

Jak sprawdzić, czy jajko jest stare? Fot. Genialne.pl
Jak sprawdzić, czy jajko jest stare? Fot. Genialne.pl

22.10.2022 20:15

Czasami jajka przechowujemy z lodówce przez dłużysz czas i zwyczajnie nie wiemy czy nadal nadają się do spożycia. Aby uchronić się przed rozbiciem do miski nieświeżego jajka, zastosuj prosty trik.

Patent z zimną wodą

Do naczynia nalej zimną wodę. Następnie włóż do niego jajko i obserwuj, jak się zachowuje.

  • Jeśli jajko szybko opadło na dno i płasko do niego przylega, to oznacza, że jest bardzo świeże. Idealnie nadaje się do jajecznicy bądź przygotowania na miękko.
  • Jeżeli jajko opadło na dno, ale lekko się przechyla, to znak, że ma dopiero ok. 1 tydzień.
  • Jajko, które na dnie naczynia staje dęba, ma już kilka tygodni (zwykle dwa lub trzy). Taki produkt możesz z powodzenie ugotować na twardo (w tej formie będzie smakowało najlepiej).
  • Natomiast jajko, które od razu wypłynęło na powierzchnię i unosi się na wodzie jest stare i nie należy go spożywać.
Jak sprawdzić, czy jajko jest stare? Fot. Genialne.pl
Jak sprawdzić, czy jajko jest stare? Fot. Genialne.pl

Trik z potrząsaniem

Przed rozbiciem skorupki, jajkiem możesz także potrząsnąć. Jeżeli usłyszysz charakterystyczne chlupotanie, to znak, że nie jest już zbyt świeże i należy zachować w tym przypadku szczególną ostrożność.

Kolor skorupki a składniki odżywcze

Skorupka kurzych jaj ma zwykle dwie barwy: białą oraz brązową/beżową. W naszym kraju utarło się przekonanie, że jajka o brązowej skorupce są zdrowsze i bardziej naturalne, a białe wiążą się z hodowlą przemysłową. Tymczasem nie jest to prawda.

Kolor skorupki jajka zależy od genów kury i koloru jej piór. Ptaki o białym upierzeniu znoszą jaja o białych skorupkach. Im ciemniejsze pióra, tym ciemniejsze skorupki jaj. Zabarwienie skorupki determinuje pigment protoporfiryna IX. Najwięcej wytwarzają go kury, które mają brązowe pióra, a te o białym umaszczeniu posiadają go najmniej. Bez względu na kolor skorupki, jajka są tak samo zdrowe i zawierają podobne składniki odżywcze.

Już wiesz, jak sprawdzić czy jajko jest świeże. Poznaj teraz patenty, które ułatwią przygotowanie posiłku na świeżym powietrzu.

Te i inne triki zobaczysz w naszym filmiku: