Test „palca” na świeżość mięsa. Zrobisz go w sklepie przez opakowanie!
Jak sprawdzić świeżość mięsa pakowanego w sklepie? Podczas zakupów na pewno często spotykasz się z problemem wyboru najlepszego kurczaka. Zazwyczaj pierwsze co robisz to sprawdzasz datę ważności oraz wagę danej porcji. Jednak jeśli chcesz mieć pewność, że dokonałaś odpowiedniego wyboru warto wziąć pod uwagę również inne czynniki.
24.07.2022 08:57
Test świeżości mięsa "na palec"
Jeśli masz wątpliwość, która pierś z kurczaka jest lepszego gatunku, możesz sprawdzić jej jakość za pomocą jednego palca. Weź tackę z mięsem i odciśnij palec. Jeśli mięso szybko wróci do swojego pierwotnego kształtu oznacza, to że jest to świeży produkt. Mięso jest jędrne i nie jest wysuszone. Mięso im dłużej będzie leżeć w opakowaniu tym mniejszą elastyczność będzie mieć.
Kolor skóry i tłuszczu świadczą o świeżości
Podczas wyboru nóżek lub całego korpusu kurczaka, na pewno zastanawiasz się od czego zależy kolor jego skóry oraz tłuszczu. Jeśli martwisz się, że zabarwione na żółto mięso jest popsute, to nie musisz się martwić. Taki kolor jest spowodowany tym, że zwierze za życia było karmione kukurydzą i naturalnymi paszami. Rasa kurczaka również może wpłynąć na jego kolor skóry, to dlatego niektóre mięsa są bielsze.
Jak rozpoznać czy kurczak nadaje się do spożycia?
Jeśli nie jesteś pewien czy mięso, które masz w lodówce nadaje się do spożycia, sprawdź go dokładnie. Mięso z kurczaka należy do najszybciej psujących się mięs. Jego przydatność jest krótka. Zanim zacznie wydobywać z siebie brzydką woń, już może być niebezpieczne dla zdrowia. W środku przeterminowanego mięsa dochodzi do gnicia i rozwoju niebezpiecznych bakterii.
Kolor mięsa ma tu ogromne znaczenie. Świeże będzie różowe, im bardziej kolor będzie wpadać w szarości, tym mocniej zachodzi w nim proces starzenia.
W psującym się mięsie pojawia się lekko kwaskowaty zapach, a jego konsystencja ulega zmianie. Im mniej jędrne mięso i im bardziej mokra powierzchnia, tym bardziej kwalifikuje się do wyrzucenia.
Mięso kupione na plastikowej tacce, owinięte w folię, najlepiej jest przełożyć do szczelnego pojemnika. Można trzymać je dwa dni w lodówce. Kurczak pakowany próżniowo lub w specjalnych opakowaniach, może leżeć w lodówce dłużej.