WAŻNE
TERAZ

Kto za Banasia? Koalicjanci szykują kandydatów na szefa NIK

Chcesz szybko zdjąć skórkę z orzechów włoskich? Ten sposób super się sprawdza

Jeśli zastanawiasz się, jak szybko zdjąć skórkę z orzechów włoskich, to mamy dzisiaj dla Ciebie kilka prostych sztuczek, które Ci się spodobają. Dzięki nim do swoich ulubionych orzeszków dobierzesz się szybciej.

ObrazekJak szybko zdjąć skórkę z orzechów włoskich Fot. Freepik
Manuel

"Po co w ogóle ściągać z nich tę skórkę? Przecież tylko dodatkowa robota z tym"

Woskowa, biała skórka znajdująca się na łuskanych orzechach włoskich może pozostawić lekko gorzki smak. Zwłaszcza młode orzechy taką skórkę mają. Niektóre przepisy zalecają usunięcie skórki z orzechów przed dodaniem ich do chleba, makaronu, sałatek i innych potraw. Istnieje kilka prostych domowych sztuczek, których możesz użyć, aby usunąć skórkę z orzechów włoskich i poprawić smak potrawy.

Działamy wysoką temperaturą

Upraż swoje orzechy włoskie!

  • Najpierw rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Teraz ułóż orzechy włoskie w pojedynczej warstwie na blasze do pieczenia.
  • Piecz je przez 8 do 10 minut.

Mogą one być również uprażone na średnio-wysokim ogniu na patelni na kuchence. Praż w ten sposób orzechy włoskie przez trzy do pięciu minut, mieszając je od czasu do czasu.

Kiedy orzechy są już uprażone, umieść je w ręczniku, zamknij ręcznik i pocieraj rękami, aby poluzować i usunąć skórki. Przesyp orzechy na sitko, aby pozbyć się resztek skórek.

Obrazek
Jak szybko zdjąć skórkę z orzechów włoskich, fot. freepik

Sposób z mlekiem

Namocz orzechy włoskie w mleku przez noc. Użyj tyle mleka, aby przykryło w pełni orzechy. Następnego dnia przelej orzechy i mleko przez sitko. Wyjmij orzechy i potrzyj je między palcami, aby poluzować i usunąć skórkę.

Sztuczka z gorącą wodą

Najpierw doprowadź garnek z wodą do wrzenia. Dodaj orzechy włoskie i gotuj je przez dwie do trzech minut. Wyjmij orzechy za pomocą szerokiej łyżki i przełóż na papierowy ręcznik. Podczas gotowania powinna z nich zejść większa część skórki. Resztę powinno zrobić pocieranie je poprzez ręcznik.

Pamiętaj! Jeśli nie użyjesz orzechów od razu, przechowuj je w szczelnym pojemniku, najlepiej w lodówce lub zamrażarce. Wysoka zawartość tłuszczu w orzechach włoskich sprawia, że bardzo łatwo się psują.

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo