Trik na doczyszczenie mikrofalówki "bez kiwnięcia palcem". Plamy po jedzeniu i brzydki zapach znikną
Dowiedz się jak umyć kuchenkę mikrofalową w bardzo szybki sposób. Dzięki temu patentowi pozbędziesz się nawet zaschniętych resztek jedzenia.
27.02.2023 | aktual.: 11.01.2024 14:48
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mikrofalówka to bardzo przydane urządzenie. Dzięki niemu szybko podgrzejesz jedzenie. Jednak większość osób nie myśli o tym, aby zaraz po użyciu wyczyścić mikrofalę. W efekcie tego na jej ściankach gromadzą się reszki jedzenia, które szybko zasychają oraz twardnieją. Z czasem coraz trudniej jest je usunąć.
Jak skutecznie wyczyścić mikrofalówkę?
W końcu następuje taki moment, kiedy każdy musi stawić czoło swojej mikrofalówce i wreszcie ją wyczyścić. Dzięki dwóm prostym patentom zrobisz to dość szybko i bez użycia specjalistycznych detergentów.
- Najpierw do miseczki wlej trochę octu spirytusowego. Następnie naczynie włóż do mikrofali i włącz ją na pełną moc na kilka minut. Po tym czasie zauważysz, że parujący ocet zmiękczył zaschnięte resztki jedzenia oraz rozpuścił tłuszcz. Dzięki temu bez trudu usuniesz je za pomocą ręcznika papierowego. Na koniec przetrzyj wnętrze urządzenia wilgotną ściereczką.
- Jeżeli nie lubisz zapachu octu, to wypróbuj drugi sposób na czyszczenie. Do miseczki wlej wodę oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny. Następnie całość podgrzej w mikrofali. Woda z sokiem też dobrze rozmiękczą wszelkie zabrudzenia, które osadziły się na ściankach urządzenia. Dodatkowo sok z cytryny wypełni mikrofalówkę przyjemnym zapachem.
Jeżeli chcesz zapobiec pryskaniu żywności podczas podgrzewania jej w mikrofali, to możesz kupić specjalne pokrywki, którymi zasłonisz danie. Dzięki temu tłuszcz osiądzie tylko na pokrywce, którą z łatwością wymyjesz.
Jakich rzeczy nie należy wkładać do kuchenki mikrofalowej?
Wiadomo, że mikrofala ułatwia przygotowywanie potraw, ale pamiętaj, że nie należy wkładać do niej każdego rodzaju naczyń.
- Plastikowe naczynia pod wpływem wysokiej temperatury zwyczajnie zaczną się topić. Wówczas drobiny plastiku mogą dostać się do żywności.
- Metalowe sztućce i miski mogą spowodować powstanie iskry zapłonowej w mikrofali.
- Pojemniki styropianowe mogą zacząć szybko się topić.
- Folia aluminiowa powoduje iskrzenie.
- Pozłacane i posrebrzane talerze mogą szybko się zniszczyć i także wywołują iskrzenie.