WAŻNE
TERAZ

Egzamin ósmoklasisty. Są oficjalne wyniki

Pieczenie w termoobiegu nie jest dla każdego dania! Większość ludzi źle go używa

Termoobieg to funkcja na wyposażeniu większości dostępnych piekarników. Jakie są jej zalety i jak z niej korzystać? Podpowiadamy, jak używać termoobieg...

Obrazek

Termoobieg

Termoobieg umożliwia równomierne rozprowadzanie ciepła w piekarniku bez obawy, że góra dania, czy ciasta będzie przypalona, a środek jeszcze surowy.

Pomimo, że takich przypalonych wpadek chcemy uniknąć, nie bez powodu termoobieg jest tylko dodatkową funkcją w piekarniku.

Informacje, jak używać termoobieg są więc bardzo przydatne.

Obrazek
freepik.com

Termoobieg a temperatura pieczenia

Przy tradycyjnym pieczeniu piekarnik grzeje góra-dół lub sama góra, czy sam dół.

Ciepło zawsze unosi się do góry, stąd częściej mamy szybko upieczony wierzch potrawy, czy ciasta, a spód, czy środek pozostaje niedopieczony.

Podstawową zasadą działania termoobiegu jest równomiernie rozprowadzanie ciepła w piekarniku.

Dzięki temu wystarczy ustawić piekarnik na niższą o 20 stopni temperaturę, aby osiągnąć efekt jak przy pieczeniu tradycyjnym.

Tzn. jeżeli temperatura pieczenia ma być ustawiona na 180 stopni, to przy termoobiegu ustawiamy piekarnik na 160 stopni.

Jak używać termoobieg

Pieczenie z termoobiegiem używa się do potraw z mięs, ryb i warzyw.

Potrawy te zachowują odpowiednią wilgotność. Nie wysychają, bo pieką się szybciej.

Obrazek
freepik.com

Termoobieg zalety

# Termoobieg zapewnia jednolite pieczenie nawet bardzo dużych kawałków mięsa, bez obawy ich niedopieczenia wewnątrz!

# Jest doskonałą funkcją do pieczenia mięs bez rękawa.

# Jest też używany pieczeniu potraw na dwóch poziomach jednocześnie w piekarniku.

Termoobiegu nie używamy do ciast, które mają rosnąć i do delikatnych dań.

Obrazek
freepik.com

Teraz, kiedy już wiesz, jak używać termoobieg, pieczenie będzie jeszcze bardziej udane!

Powodzenia :)

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo