PoradyLajfhakiPieczenie w termoobiegu nie jest dla każdego dania! Większość ludzi źle go używa

Pieczenie w termoobiegu nie jest dla każdego dania! Większość ludzi źle go używa

Pieczenie w termoobiegu nie jest dla każdego dania! Większość ludzi źle go używa

16.02.2020 13:08, aktual.: 17.02.2020 13:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Termoobieg to funkcja na wyposażeniu większości dostępnych piekarników. Jakie są jej zalety i jak z niej korzystać? Podpowiadamy, jak używać termoobieg...

Termoobieg

Termoobieg umożliwia równomierne rozprowadzanie ciepła w piekarniku bez obawy, że góra dania, czy ciasta będzie przypalona, a środek jeszcze surowy.

Pomimo, że takich przypalonych wpadek chcemy uniknąć, nie bez powodu termoobieg jest tylko dodatkową funkcją w piekarniku.

Informacje, jak używać termoobieg są więc bardzo przydatne.

freepik.com
freepik.com

Termoobieg a temperatura pieczenia

Przy tradycyjnym pieczeniu piekarnik grzeje góra-dół lub sama góra, czy sam dół.

Ciepło zawsze unosi się do góry, stąd częściej mamy szybko upieczony wierzch potrawy, czy ciasta, a spód, czy środek pozostaje niedopieczony.

Podstawową zasadą działania termoobiegu jest równomiernie rozprowadzanie ciepła w piekarniku.

Dzięki temu wystarczy ustawić piekarnik na niższą o 20 stopni temperaturę, aby osiągnąć efekt jak przy pieczeniu tradycyjnym.

Tzn. jeżeli temperatura pieczenia ma być ustawiona na 180 stopni, to przy termoobiegu ustawiamy piekarnik na 160 stopni.

Jak używać termoobieg

Pieczenie z termoobiegiem używa się do potraw z mięs, ryb i warzyw.

Potrawy te zachowują odpowiednią wilgotność. Nie wysychają, bo pieką się szybciej.

freepik.com
freepik.com

Termoobieg zalety

# Termoobieg zapewnia jednolite pieczenie nawet bardzo dużych kawałków mięsa, bez obawy ich niedopieczenia wewnątrz!

# Jest doskonałą funkcją do pieczenia mięs bez rękawa.

# Jest też używany pieczeniu potraw na dwóch poziomach jednocześnie w piekarniku.

Termoobiegu nie używamy do ciast, które mają rosnąć i do delikatnych dań.

freepik.com
freepik.com

Teraz, kiedy już wiesz, jak używać termoobieg, pieczenie będzie jeszcze bardziej udane!

Powodzenia :)

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także