Pieczenie w termoobiegu nie jest dla każdego dania! Większość ludzi źle go używa
Termoobieg to funkcja na wyposażeniu większości dostępnych piekarników. Jakie są jej zalety i jak z niej korzystać? Podpowiadamy, jak używać termoobieg...
Termoobieg
Termoobieg umożliwia równomierne rozprowadzanie ciepła w piekarniku bez obawy, że góra dania, czy ciasta będzie przypalona, a środek jeszcze surowy.
Pomimo, że takich przypalonych wpadek chcemy uniknąć, nie bez powodu termoobieg jest tylko dodatkową funkcją w piekarniku.
Informacje, jak używać termoobieg są więc bardzo przydatne.
Termoobieg a temperatura pieczenia
Przy tradycyjnym pieczeniu piekarnik grzeje góra-dół lub sama góra, czy sam dół.
Ciepło zawsze unosi się do góry, stąd częściej mamy szybko upieczony wierzch potrawy, czy ciasta, a spód, czy środek pozostaje niedopieczony.
Podstawową zasadą działania termoobiegu jest równomiernie rozprowadzanie ciepła w piekarniku.
Dzięki temu wystarczy ustawić piekarnik na niższą o 20 stopni temperaturę, aby osiągnąć efekt jak przy pieczeniu tradycyjnym.
Tzn. jeżeli temperatura pieczenia ma być ustawiona na 180 stopni, to przy termoobiegu ustawiamy piekarnik na 160 stopni.
Jak używać termoobieg
Pieczenie z termoobiegiem używa się do potraw z mięs, ryb i warzyw.
Potrawy te zachowują odpowiednią wilgotność. Nie wysychają, bo pieką się szybciej.
Termoobieg zalety
# Termoobieg zapewnia jednolite pieczenie nawet bardzo dużych kawałków mięsa, bez obawy ich niedopieczenia wewnątrz!
# Jest doskonałą funkcją do pieczenia mięs bez rękawa.
# Jest też używany pieczeniu potraw na dwóch poziomach jednocześnie w piekarniku.
Termoobiegu nie używamy do ciast, które mają rosnąć i do delikatnych dań.
Teraz, kiedy już wiesz, jak używać termoobieg, pieczenie będzie jeszcze bardziej udane!
Powodzenia :)