PoradyLajfhakiNie kupuj arbuza w ciemno! Dzięki tym trikom zawsze wybieram słodki i dojrzały okaz

Nie kupuj arbuza w ciemno! Dzięki tym trikom zawsze wybieram słodki i dojrzały okaz

Jak wybrać arbuza, żeby był soczysty i słodki? Wybór odmian w sklepie jest ogromny, ale nie zawsze mamy możliwość zobaczenia co kryje się pod skórką arbuza. Na szczęście istnieje prosty sposób, który pomoże odróżnić Ci słodkiego arbuza od tego, co jeszcze nie dojrzał.

Nie kupuj arbuza w ciemno! Dzięki tym trikom zawsze wybieram słodki i dojrzały okaz
Katarzyna

25.06.2022 | aktual.: 27.06.2022 10:09

Obraz

Trochę szkoda przytargać do domu ponad 5-kilogramowego arbuza po czym okazuje się, że owoc jest jeszcze niedojrzały... Dlatego postanowiłam znaleźć odpowiedni trik, dzięki któremu szybko odróżnisz smacznego arbuza od tego, który jeszcze nie nadaje się do jedzenia. Oto 6 rzeczy, na które warto zwrócić uwagę podczas kupowania arbuza!

#1 Jak wybrać słodkiego arbuza? Sprawdź kolor!

Obraz

Arbuzy powinny być ciemnozielone. Bardzo jasne owoce mogły zbyt krótko znajdować się na łodydze, dlatego też będą niedojrzałe. Arbuz powinien być w ciemnozielone paski, które kontrastują z jaśniejszymi.

#2 Sprawdź spód arbuza

adelightsomelife.com
adelightsomelife.com

Bardzo ważne, aby arbuz był odpowiednio zerwany. Jeśli będzie zerwany zbyt wcześnie, nie ma szans żeby owoc był smaczny. Kupując arbuza sprawdź jak wygląda jego spód, jeśli widzisz, że jest on ciemny i duży ,oznacza to, że arbuz jest idealny. Jeśli widzisz ciemne plamy po cukrze, oznacza to ze owoc będzie słodki.

#3 Jak wybrać arbuza w sklepie? Sprawdź kształt i cienie

fifteenspatulas.com
fifteenspatulas.com

Arbuz powinien być owalny i nieforemnej wielkości. Jednak jeśli ma grudki, wgniecenia i ubicia - lepiej zostaw go w sklepie. Kolor i kształt arbuza oznaczają czy miał wystarczająco dużo słońca oraz wody, aby rosnąć i odpowiednio dojrzewać. Dojrzałe arbuzy nie powinny być błyszczące, ponieważ może to wskazywać na zbyt dojrzały okaz, który wkrótce zacznie gnić. Jeśli arbuz ma dużą, żółtą plamę na środku to znak, że spędził dużo czasu przy łodydze i mógł dobrze dojrzewać.

#4 Podnieś kilka arbuzów

Arbuzy składają się głównie z wody, jeśli któryś jest lekki oznacza to, że w środku może być wyschnięty i po prostu niesmaczny. Soczyste, dobre arbuzy będą nieco cięższe. Najlepiej będzie jeśli weźmiesz kilka do ręki i porównasz, który waży więcej.

#5 Sprawdź czy ma ogonek

bloomiq.com
bloomiq.com

Jeśli owoc dalej ma fragment ogona, lepiej go nie kupuj. Oznacza to, że nie można było go łatwo usunąć z winorośli i nie był zerwany lecz wyrwany lub ucięty. Lepiej poszukaj arbuza, któremu bez problemu usunięto ogonek. Oznacza to, że owoc był wystarczająco dojrzały, aby odczepić się od łodygi.

#6 Pukanie w arbuza

To temat który potrafi podzielić społeczeństwo. Według informacji znalezionej na stronie "What About Watermelon" pukanie w skorupę arbuza jest bezsensowne. Możesz pukać w owoc w poszukiwaniu pustego dźwięku, ale lepiej jest sprawdzić jego dojrzałość po kolorze i kształcie. Inni znawcy arbuzów uważają jednak, że jeśli trzymasz arbuza jak małe dziecko i uderzysz w owoc. Jeśli poczuje się wibracje oznacza to, że owoc jest dojrzały.