Jak wybrać słodką pomarańczę w sklepie?
Pomarańcze. Jedno z najbardziej popularnych owoców egzotycznych, dostępnych przez okrągły rok i popularne prawie jak jabłka! Na co zwracać uwagę, kupując je w sklepie?
Każdy z nas lubi te soczyste, słodkie i najlepiej bez pestek! Ale czasami po powrocie ze sklepu, okazuje się, że nie dosyć, że nam nie smakują, to jeszcze mają pestki.
Pestki
Jest jeden bardzo prosty sposób na odróżnienie w sklepie pomarańcza z pestką od tej bez pestek.
Pomarańcze bez pestki mają coś w rodzaju pępka, zamiast dziurki, na jednym końcu. Pomarańcze z taką "urodą" nie mają pestek! Są soczyste i bardzo słodkie.
Kolor
Skórka powinna mieć ładny kolor, bez przebarwień. Jaśniejsze pomarańcze z zazieleniałymi miejscami są jeszcze niedojrzałe. A twarda i pomarszczona skórka powinna nas odwieźć od zakupu.
Skóra
Skórka gładka, jędrna i przyjemna w dotyku gwarantuje nam, że owoc jest zdrowy i dojrzały. Pofałdowana i luźna skórka świadczy o tym, że pomarańcza jest już przesuszona i jej miąższ może być wiórkowaty. O soczystości świadczy ciężar owocu. Im cięższy, tym bardziej soczysty.
Plamki, przebarwienia
Jakiekolwiek przebarwienia i skazy mogą świadczyć o tym, że owoc zaczyna się psuć.
Ale np. brązowe plamki w przypadku owoców z plantacji ekologicznych, które nie są pryskane ani woskowane, mogą być charakterystyczne dla danej odmiany.
Kształt
Kształt o niczym nie świadczy. Nienaturalny kształt, czy wybrzuszenia mogą być spowodowane miejscem na drzewie, gdzie rósł owoc. Ale nie ma to wpływu na smak pomarańcza.
Zapach
Chociaż może to być trudne w sklepie, gdzie otacza nas mnóstwo zapachów, to warto poczuć zapach kupowanej pomarańczy.
Przyjemny i intensywny zapach zagwarantuje nam jej dobry smak.
Ze sklepu, czy z targowiska
Owoce pomarańczy są transportowane i przechowywane w chłodniach. W wyższych temperaturach zaczynają się psuć. Więc dopóki nie ma mrozów, warto je kupować na targowisku. Dłużej zachowają świeżość.
Odwrotnie będzie w przypadku mrozów. Wtedy pozostaje nam zakup w sklepach. Przemrożone pomarańcze jeszcze szybciej się popsują, niż te przegrzane w sklepach...
Sezon na cytrusy
Najsmaczniejsze owoce cytrusowe są od początku grudnia do połowy stycznia. W tym okresie są one najsłodsze. Należy też pamiętać, że każdy ma inny gust, więc warto znaleźć sobie swoją ulubioną odmianę pomarańczy.
Przechowywanie
Owoce zakupione na targowisku należy przechowywać w chłodnym miejscu, np. w lodówce. I dopiero wyjąć je w dniu, w którym chcemy je zjeść. Natomiast pomarańcze zakupione w sklepie można już pozostawić w temperaturze pokojowej.
Mycie owoców
Owoce należy bardzo dobrze umyć w ciepłej wodzie, bo zwykłe pomarańcza są pryskane sztucznymi nawozami i woskowane substancjami, w skład których wchodzą pestycydy i konserwanty.
Owoce na ozdoby
Jeżeli używasz pomarańcza do dekoracji i np. stroisz ją goździkami, to taki owoc nie nadaje się do jedzenia. Każda ingerencja w miąższ owocu przyspiesza jego gnicie.
Albedo pomarańcza
Że pomarańcze są bardzo zdrowe, to wie każdy. Ale nie każdy wie, że wewnętrzna biała skórka pomarańczy ma więcej błonnika pokarmowego niż miąższ owoców. Pomaga też lepiej przyswajać witaminę C i sama zawiera witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę P, pektyny i potas.
Dzięki temu jedzenie pomarańczy z ich białą wewnętrzną skórką obniża zły cholesterol, wspomaga układ krążenia i korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Smacznego!