10 wskazówek, by nie dać się oszukać w smażalni ryb. Zjesz świeżą rybę bez przepłacania!

Dla wielu osób urlop spędzony nad Bałtykiem wiąże się z obowiązkowym stołowaniem się w smażalniach ryb. Wydaje się nie do pomyślenia, aby wypoczywając nad morzem nie jeść ryb. Jednak czy wiesz jak wybrać dobrą smażalnię, gdzie serwowane są świeże posiłki? Nie jest to łatwe zadanie, ale przy odrobinie rozwagi i uważności da się je wykonać. ;)

Obrazek
SKOMENTUJ

1. Postaw na lokalne ryby

Warto wiedzieć, że nie wszystkie ryby sprzedawane w smażalniach pochodzą z Bałtyku. Jak ognia unikaj pangi (sprowadzana z Wietnamu) i tilapii (importowana z Chin). W Bałtyku nie poławia się także: mintaja, halibuta, morszczuka i okonia. Jaką rybę zatem zamówić? Najlepszym wyborem będzie flądra, śledź, dorsz i szproty. W polskim morzu łowi się również: węgorza, turbota, solę, belonę, łososia (niestety w większości przypadków sprzedaje się łososia norweskiego).

Obrazek
pinterest

2. Świeży dorsz nie istnieje

Musisz wiedzieć, że istnieje coś takiego jak okres ochronny na połowy ryb. Obecnie został przedłużony okres ochronny na połów dorsza we wschodniej części Bałtyku. Obowiązuje on do końca 2021 roku. W związku z tym, nie ma szans, aby zjeść nad polskim morzem świeżego dorsza. Te oferowane w menu pochodzą z Atlantyku i są mrożone. Najbezpieczniejszym wyborem będzie zatem flądra (okres ochronny od lutego do maja), śledź i szprot.

Obrazek
frimufilms/freepik

3. Poczuj zapach morza

Smażalnię możesz zweryfikować po zapachu. Jeśli w środku unosi się swąd zjełczałego tłuszczu i starej frytury, to bierz nogi za pas. W dobrej smażalni powinno pachnieć morzem.

Obrazek
qwesy qwesy/wikimediacommons

4. Ryby liczone w gramach

Pamiętaj, że w karcie ujrzysz cenę za 100 g ryby. Jeśli nie chcesz przepłacić, to poinformuj kelnera jak duży kawałek chciałbyś zjeść. Dzięki temu paragon nie wprawi Cię w osłupienie. ;) Jeżeli masz wątpliwości odnośnie wielkości swojej porcji, to zwyczajnie poproś obsługę, aby zważyła wybrany kawałek na Twoich oczach.

Obrazek
drobotdean/freepik

5. Ryba w jednym kawałku

Zamawiaj ryby z grill lub z pieca. Jeśli mięso będzie się rozpadać, to znak, że ryba była mrożona. Świeża zawsze zachowa swój kształt.

Obrazek
Racool_studio/freepik

6. Unikaj panierek

Zrezygnuj z ryb w panierce lub cieście. Ten dodatek znacznie podnosi wagę kawałka mięsa, a tym samym jego cenę. Dodatkowo dzięki grubej warstwie panierki i przyprawom można ukryć to, że ryba nie jest pierwszej świeżości. A przecież najsmaczniejsze jest właśnie samo mięso, które nie potrzebuje zbędnego towarzystwa.

Obrazek
freepik

7. Wybieraj małe bary

Zrezygnuj ze smażalni, które mają dużo pozycji w menu. W takim wypadku większość ryb będzie na 100% mrożona. Zwykle najlepiej zjesz w małych, niepozornych budkach oddalonych od plaży i atrakcji turystycznych. Z zewnątrz mogą nie wyglądać atrakcyjnie, ale prawdopodobieństwo, że zjesz tam świeżą rybę jest bardzo duże.

Obrazek
rawpixel.com/freepik

8. Czytaj opinie

Poszukaj rekomendacji i opinii w Internecie. Wielu blogerów publikuje recenzje odwiedzonych przez siebie miejsc. Informacje odnośnie nadmorskich lokali możesz także znaleźć na wielu dedykowanych forach.

Obrazek
Antekbojar/wikimediacommons

9. Czasami warto wybrać mrożonkę

Musisz wiedzieć, że właściwe mrożenie nie jest złe (rybaków obowiązują w tym zakresie restrykcyjne zasady). Jeśli ryba zostanie zamrożona od razu po połowie, to tylko w małym stopniu traci swoje wartości smakowe i odżywcze. Jak rozpoznać źle zamrożoną rybę? Od takiego egzemplarza z łatwością będzie odchodziła panierka, samo mięso będzie wodniste i szkliste. Czasami warto zjeść smaczną rybę mrożoną niż zleżałego śledzia. ;)

Obrazek
pvproductions/freepik

10. Szumny marketing

Nie daj się nabrać na reklamy w stylu: "Świeże ryby prosto z kutra", "Ryby z porannego połowu", "Świeżutki dorsz z Bałtyku". W dużej mierze są to tylko hasła marketingowe, które z prawdą mają mało wspólnego.

Obrazek
topntp26/freepik

Masz swoje ulubione i sprawdzone smażalnie ryb nad Bałtykiem? Podziel się adresami. 

4 ukryte funkcje kas samoobsługowych w sieci sklepów Biedronka. Mało osób z nich korzysta

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo