PoradyLajfhakiJak wybrać świeże owoce? 8 trików, aby kupić najlepsze

Jak wybrać świeże owoce? 8 trików, aby kupić najlepsze

Jak wybrać świeże owoce? 8 trików, aby kupić najlepsze
Katarzyna

16.08.2019 14:37, aktual.: 16.08.2019 14:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Produkty żywnościowe złej jakości mogą nie tylko źle smakować, ale mogą również powodować problemy zdrowotne. Zatrucie pokarmowe może nie tylko zrujnować Twój dzień, ale doprowadzić do poważnych komplikacji związanych z prawidłowym funkcjonowaniem organizmu. Czy wiedziałeś, że niektóre substancje, stosowane w celu zwiększenia wielkości owoców i warzyw, mogą powodować nudności, wymioty i biegunkę? Nie musisz się jednak martwić! Oto triki, które pomogą Ci zawsze wybrać świeże owoce i inne produkty spożywcze!

#1 Wybór dobrego awokado

Obraz

Istnieje kilka praktycznych wskazówek, których możesz użyć, aby wybrać dobre, smaczne awokado. Oderwij dolną część awokado. Jeśli łatwo zejdzie, a pod spodem pojawi się zieleń, awokado jest dobre i dojrzałe. Jeśli pod łodygą znajduje się brąz, awokado jest przejrzałe. Jeśli część łodygi nie odpada - owoc nie są wystarczająco dojrzały, aby go zjeść.

#2 Sprawdź jakość czekolady

youtube.com
youtube.com

Niektórzy producenci mogą kłamać na temat prawdziwej zawartości kakao w czekoladzie. Aby sprawdzić rzeczywistą zawartość masła kakaowego w tabliczce czekolady, przełam ją i posłuchaj dźwięku jaki wydaje. Tabliczka czekolady z wysoką zawartością kakao wytworzy głośny dźwięk przypominający kliknięcie, zaś czekolada z niższą zawartością będzie miała bardziej przytłumiony dźwięk.

#3 Jak sprawdzić świeżość jajka

Prosty test można wykonać przy użyciu szklanki wody. Włóż jajko do szklanki pełnej wody i zobacz, co się stanie. Jeśli jajko opada lub leży na boku, jest świeże i dobre do jedzenia, z kolei jeśli opada, ale stoi pod kątem, ma około 1-2 tygodni. Kiedy jajko unosi się na powierzchni wody, jest zbyt stare, aby je zjeść. W miarę jak jajko zaczyna się starzeć, skorupka przepuszcza więcej powietrza, co powoduje, że stare jajka unoszą się na powierzchni wody.

#4 Świeżość arbuza

nutrilifetips.com
nutrilifetips.com

Jeśli rozetniesz arbuza i zobaczysz pęknięcia na jego powierzchni, lepiej go wyrzucić. Te pęknięcia mogą być spowodowane przez chemikaliami, których używają niektórzy rolnicy, aby owoce rosły szybciej i były większe.

#5 Wybierz najlepsze banany

pixabay.com /  wikimedia.ORG
pixabay.com / wikimedia.ORG

- Główną różnicą między bananami organicznymi i nieorganicznymi jest to, że tradycyjne banany można uprawiać przy użyciu syntetycznych nawozów, środków owadobójczych i herbicydów. Organiczne owoce uprawia się za pomocą naturalnych substancji. Wiele osób zauważa, że banany oznaczone jako organiczne mają tendencję do wcześniejszego pojawiania się brązowych plam.

- Wybierając banany, unikaj szarych barw. Te banany nie są smaczne, a ich kolor może oznaczać, że były zbierane przed dojrzewaniem lub że były przechowywane zbyt długo w niewłaściwych warunkach. Wybierz banany o żywym żółtym kolorze. Nie unikaj bananów z małymi ciemnymi plamami na skórce: owoce te są w pełni dojrzałe, a ich aromat i smak są często lepsze.

#6 Unikaj jasnych i świecących suszonych owoców

Obraz

Niektórzy producenci mogą dodawać środki konserwujące, aby suszone owoce wyglądały atrakcyjniej. Takie substancje zapobiegają również utracie koloru. Suszone owoce z konserwantami mogą zawierać siarczyny niebezpieczne dla zdrowia. Aby uniknąć tego niebezpieczeństwa, wybierz suszone owoce z naturalnymi brązowawymi lub szarymi kolorami.

#7 Wybieraj truskawki o nasyconym czerwonym kolorze

freepik.com
freepik.com

Istnieje kilka wskazówek, jak wybrać najlepsze truskawki. Staraj się kupować lokalne owoce, które są w sezonie, zamiast kupować importowane, ponieważ są one zwykle zbierane przed dojrzewaniem. Poszukaj truskawek o jaskrawoczerwonym kolorze i unikaj tych z białymi plamami wokół łodygi, ponieważ może to również oznaczać, że nie są jeszcze dojrzałe. Nie bój się kupować truskawek w niedoskonałych kształtach i różnych rozmiarach, ponieważ ten sam rozmiar i idealny kształt nie gwarantują dobrego smaku.

#8 Pozbądź się grzybów jeśli są ciemne

freepik.com
freepik.com

Zepsute grzyby lepią się na powierzchni i stają się ciemniejsze. Kiedy proces psucia pieczarki się rozpocznie, może szybko zniszczyć grzyba, więc lepiej gotować grzyby, gdy są jeszcze świeże.

A ty jakie masz sposoby na odróżnienie świeżych produktów? Jak wybierasz owoce podczas zakupów? I czy przed ugotowaniem jajka sprawdzasz jego świeżość? Daj nam znać w komentarzach!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także