PoradyJak wyczyścić mocno przypalony garnek bez szorowania? Wystarczy 1 rzecz z kuchennej szafki

Jak wyczyścić mocno przypalony garnek bez szorowania? Wystarczy 1 rzecz z kuchennej szafki

Jak wyczyścić mocno przypalony garnek bez szorowania? Wystarczy 1 rzecz z kuchennej szafki
Manuel

07.01.2023 08:03, aktual.: 07.01.2023 10:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli zastanawiasz się jak wyczyścić przypalony garnek po mleku, tak, żeby nie było to więcej równie uciążliwe, to mamy dla Ciebie dziś zestaw propozycji, które w tym pomogą.

Jak wyczyścić przypalony garnek po mleku?

Poczerniałe, chrupiące, przypalone mleko na dnie garnka - to może zdarzyć się każdemu.  Nawet profesjonalnym kucharzom. Ale nawet mocno przypalony garnek może być uratowany jeśli zastosujesz któryś z poniższych sposobów. We wszystkich przyda Ci się zwłaszcza 1 produkt z szafki - soda oczyszczona. Jest ona najlepszym środkiem do czyszczenia przypalonego garnka z mleka, ponieważ ma łagodne właściwości ścierne, a jej zasadowe pH może pomóc zneutralizować kwaśne przypalenia. Może również łączyć się z kwasem, takim jak ocet lub sok z cytryny, tworząc reakcję musowania, która pomaga poluzować przypalone mleko.

Technika deglasacji

W tej metodzie musisz najpierw poluzować przypalone mleko, zdeglasować garnek, a następnie użyć sody oczyszczonej do szorowania. Usuń z garnka jak najwięcej przypalonego mleka i resztek. Umieść garnek z powrotem na kuchence i podgrzewaj. Dodaj 1 szklankę wody lub mieszankę ½ wody i ½ białego octu do gorącego garnka i doprowadź do wrzenia. Użyj więcej, jeśli masz duży garnek lub patelnię. Gdy mieszanka się gotuje, użyj łopatki lub skrobaczki, aby zdeglasować dno naczynia. Wlej mieszankę do zlewu i nie osuszaj ani nie wycieraj garnka. Posyp dno naczynia dużą ilością sody oczyszczonej i pozwól garnkowi się schłodzić. Przy użyciu mokrej gąbki do szorowania lub nylonowej szczotki, energicznie szoruj dno. Umyj i wysusz jak zwykle, gdy wszystkie plamy i przypalone kawałki zostaną usunięte.

Jak wyczyścić przypalony garnek po mleku, fot. freepik
Jak wyczyścić przypalony garnek po mleku, fot. freepik

Metoda z sodą oczyszczoną i wodą

Usuń z garnka jak najwięcej resztek. Zrób pastę z 3 części sody oczyszczonej na 1 część wody. Zrób jej tyle, aby pokryć przypaloną część naczynia  (1 filiżanka sody oczyszczonej i 1/3 filiżanki wody powinny wystarczyć). Pokryj nią szczelnie dno garnka. Powinna być wystarczająco gęsta, aby pokryć je w pełni. Pozostaw mieszaninę na kilka godzin lub na noc, a następnie dodaj więcej sody oczyszczonej i szoruj nylonową szczotką lub gąbką.

Metoda z sodą oczyszczoną i octem

Aby uzyskać bardziej intensywne czyszczenie, dodaj biały ocet do sody oczyszczonej i pozwól, aby ta mieszanka pomogła rozłożyć przypalone mleko. Najpierw usuń z garnka jak najwięcej resztek. Dodaj tyle białego octu, aby pokryć dno naczynia. Zagotuj ocet w garnku i pozwól mu się gotować przez kilka minut. Usuń z ognia i dodaj 1 filiżankę sody oczyszczonej. Pojawi się reakcja musowania. Odłóż garnek na bok i poczekaj, aż wszystkie bąble i bulgotanie opadną. Następnie wylej tę mieszankę z garnka i wyszoruj patelnię nylonową szczotką lub gąbką, dodając więcej sody oczyszczonej w razie potrzeby. Spłucz czystą wodą i wytrzyj do sucha.

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? Mamy prosty i sprawdzony sposób!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także