Jak wyczyścić mocno przypalony garnek bez szorowania? Wystarczy 1 rzecz z kuchennej szafki
Jeśli zastanawiasz się jak wyczyścić przypalony garnek po mleku, tak, żeby nie było to więcej równie uciążliwe, to mamy dla Ciebie dziś zestaw propozycji, które w tym pomogą.
07.01.2023 | aktual.: 07.01.2023 10:35
Jak wyczyścić przypalony garnek po mleku?
Poczerniałe, chrupiące, przypalone mleko na dnie garnka - to może zdarzyć się każdemu. Nawet profesjonalnym kucharzom. Ale nawet mocno przypalony garnek może być uratowany jeśli zastosujesz któryś z poniższych sposobów. We wszystkich przyda Ci się zwłaszcza 1 produkt z szafki - soda oczyszczona. Jest ona najlepszym środkiem do czyszczenia przypalonego garnka z mleka, ponieważ ma łagodne właściwości ścierne, a jej zasadowe pH może pomóc zneutralizować kwaśne przypalenia. Może również łączyć się z kwasem, takim jak ocet lub sok z cytryny, tworząc reakcję musowania, która pomaga poluzować przypalone mleko.
Technika deglasacji
W tej metodzie musisz najpierw poluzować przypalone mleko, zdeglasować garnek, a następnie użyć sody oczyszczonej do szorowania. Usuń z garnka jak najwięcej przypalonego mleka i resztek. Umieść garnek z powrotem na kuchence i podgrzewaj. Dodaj 1 szklankę wody lub mieszankę ½ wody i ½ białego octu do gorącego garnka i doprowadź do wrzenia. Użyj więcej, jeśli masz duży garnek lub patelnię. Gdy mieszanka się gotuje, użyj łopatki lub skrobaczki, aby zdeglasować dno naczynia. Wlej mieszankę do zlewu i nie osuszaj ani nie wycieraj garnka. Posyp dno naczynia dużą ilością sody oczyszczonej i pozwól garnkowi się schłodzić. Przy użyciu mokrej gąbki do szorowania lub nylonowej szczotki, energicznie szoruj dno. Umyj i wysusz jak zwykle, gdy wszystkie plamy i przypalone kawałki zostaną usunięte.
Metoda z sodą oczyszczoną i wodą
Usuń z garnka jak najwięcej resztek. Zrób pastę z 3 części sody oczyszczonej na 1 część wody. Zrób jej tyle, aby pokryć przypaloną część naczynia (1 filiżanka sody oczyszczonej i 1/3 filiżanki wody powinny wystarczyć). Pokryj nią szczelnie dno garnka. Powinna być wystarczająco gęsta, aby pokryć je w pełni. Pozostaw mieszaninę na kilka godzin lub na noc, a następnie dodaj więcej sody oczyszczonej i szoruj nylonową szczotką lub gąbką.
Metoda z sodą oczyszczoną i octem
Aby uzyskać bardziej intensywne czyszczenie, dodaj biały ocet do sody oczyszczonej i pozwól, aby ta mieszanka pomogła rozłożyć przypalone mleko. Najpierw usuń z garnka jak najwięcej resztek. Dodaj tyle białego octu, aby pokryć dno naczynia. Zagotuj ocet w garnku i pozwól mu się gotować przez kilka minut. Usuń z ognia i dodaj 1 filiżankę sody oczyszczonej. Pojawi się reakcja musowania. Odłóż garnek na bok i poczekaj, aż wszystkie bąble i bulgotanie opadną. Następnie wylej tę mieszankę z garnka i wyszoruj patelnię nylonową szczotką lub gąbką, dodając więcej sody oczyszczonej w razie potrzeby. Spłucz czystą wodą i wytrzyj do sucha.