Czyszczenie piekarnika bez szorowania - 3 domowe metody
Jak wyczyścić przypalony piekarnik bez szorowania? Podczas sprzątania kuchni przeważnie najpierw zaczynamy od rzeczy, które są proste w wyczyszczeniu i te które są widoczne. Na koniec zostawiamy sobie najtrudniejsze miejsca - przeważnie o nich zapominamy lub po prostu, nie chcemy ich szorować. Tak właśnie dzieje się w przypadku piekarnika.
12.03.2021 | aktual.: 12.03.2021 10:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To prawda, do wyczyszczenia piekarnika trzeba się zmobilizować, ale nie oznacza to, że mycie piekarnika zawsze wiąże się z mozolnym szorowaniem i drogimi środkami chemicznymi. Istnieją też proste metody, które szybko i bezpiecznie pozwolą Ci usunąć tłuszcz i spaleniznę!
Jak wyczyścić przypalony piekarnik bez szorowania?
Czyszczenie piekarnika - #1 Sól i soda oczyszczona
Mycie piekarnika nie musi wiązać się z ostrym i duszącym zapachem środków czyszczących lub octu. Dzięki soli i sodzie oczyszczonej, a także gorącej wodzie szybko pozbędziesz się zabrudzeń.
Weź 2 łyżeczki soli, 1 szklankę sody oczyszczonej oraz gorącą wodę. Najpierw połącz sól z sodą, a następnie dodaj wodę, tak aby cała mieszanina miała konsystencję pasty. Wymieszaj i gotowe. Umieść uzyskaną pastę na zabrudzeniach i pozostaw na około 15 minut. Następnie zetrzyj całość ścierką.
Czyszczenie piekarnika - #2 Cytryny
Brudne dno piekarnika możesz wyczyścić przy pomocy jednej cytryny. Przekrój owoc na pół i pozostaw na całą noc w piekarniku. Rano na kilka minut uruchom urządzenie. Po tym czasie wyczyść dno piekarnika cytryną - najlepiej ubierz rękawiczki, ponieważ połówki cytrusa mogą być rozgrzane.
Czyszczenie piekarnika - Jak wyczyścić piekarnik z termoobiegiem
Czasami obawiamy się, że możemy uszkodzić nasze urządzenia jeśli nie będziemy stosować odpowiednich środków i dlatego też decydujemy się na używanie gotowych środków chemicznych. Przy myciu piekarnika z termoobiegiem możesz skorzystać z tego triku.
Weź naczynie żaroodporne i napełnij je wodą, a następnie dodaj trochę octu lub kwasku cytrynowego. Ustaw naczynie na dolną półkę w piekarniku i włącz termoobieg na około 180 stopni. Po upływie 30-45 minut wyłącz urządzenie. Piekarnik powinien być zaparowany, jednak cały tłuszcz i brud powinien całkowicie zniknąć lub być prosty do usunięcia. Po wystudzeniu komory użyj wilgotnej szmatki aby usunąć resztę tłuszczu i brudu.