Czyszczenie piekarnika bez szorowania - 3 domowe metody
Jak wyczyścić przypalony piekarnik bez szorowania? Podczas sprzątania kuchni przeważnie najpierw zaczynamy od rzeczy, które są proste w wyczyszczeniu i te które są widoczne. Na koniec zostawiamy sobie najtrudniejsze miejsca - przeważnie o nich zapominamy lub po prostu, nie chcemy ich szorować. Tak właśnie dzieje się w przypadku piekarnika.
12.03.2021 | aktual.: 12.03.2021 10:37
To prawda, do wyczyszczenia piekarnika trzeba się zmobilizować, ale nie oznacza to, że mycie piekarnika zawsze wiąże się z mozolnym szorowaniem i drogimi środkami chemicznymi. Istnieją też proste metody, które szybko i bezpiecznie pozwolą Ci usunąć tłuszcz i spaleniznę!
Jak wyczyścić przypalony piekarnik bez szorowania?
Czyszczenie piekarnika - #1 Sól i soda oczyszczona
Mycie piekarnika nie musi wiązać się z ostrym i duszącym zapachem środków czyszczących lub octu. Dzięki soli i sodzie oczyszczonej, a także gorącej wodzie szybko pozbędziesz się zabrudzeń.
Weź 2 łyżeczki soli, 1 szklankę sody oczyszczonej oraz gorącą wodę. Najpierw połącz sól z sodą, a następnie dodaj wodę, tak aby cała mieszanina miała konsystencję pasty. Wymieszaj i gotowe. Umieść uzyskaną pastę na zabrudzeniach i pozostaw na około 15 minut. Następnie zetrzyj całość ścierką.
Czyszczenie piekarnika - #2 Cytryny
Brudne dno piekarnika możesz wyczyścić przy pomocy jednej cytryny. Przekrój owoc na pół i pozostaw na całą noc w piekarniku. Rano na kilka minut uruchom urządzenie. Po tym czasie wyczyść dno piekarnika cytryną - najlepiej ubierz rękawiczki, ponieważ połówki cytrusa mogą być rozgrzane.
Czyszczenie piekarnika - Jak wyczyścić piekarnik z termoobiegiem
Czasami obawiamy się, że możemy uszkodzić nasze urządzenia jeśli nie będziemy stosować odpowiednich środków i dlatego też decydujemy się na używanie gotowych środków chemicznych. Przy myciu piekarnika z termoobiegiem możesz skorzystać z tego triku.
Weź naczynie żaroodporne i napełnij je wodą, a następnie dodaj trochę octu lub kwasku cytrynowego. Ustaw naczynie na dolną półkę w piekarniku i włącz termoobieg na około 180 stopni. Po upływie 30-45 minut wyłącz urządzenie. Piekarnik powinien być zaparowany, jednak cały tłuszcz i brud powinien całkowicie zniknąć lub być prosty do usunięcia. Po wystudzeniu komory użyj wilgotnej szmatki aby usunąć resztę tłuszczu i brudu.