Wysusz grzyby bez suszarki i słońca. Tani i szybki sposób bez użycia ciepła
Suszenie grzybów za pomocą lodówki to prosty i łatwy sposób na posiadanie ich przez cały rok. Nie wymaga ono zbyt wiele przygotowań i jest bardzo efektywne. Pokażemy Ci dzisiaj dokładnie jak to zrobić.
24.10.2022 12:30
Czy suszone grzyby są tak samo dobre jak świeże?
Smak suszonych grzybów jest nieco bardziej skoncentrowany niż świeżych. To właśnie czyni je doskonałymi do dodawania głębi do rosołu, gulaszu i zupy. Poza tym może być również pierwszym krokiem w tworzeniu proszku grzybowego, który jest idealny dla tych, którzy nie lubią z jakiegoś powodu gąbczastej tekstury świeżych grzybów (taki proszek możesz dodać do wielu napojów i potraw, zapewniając sobie nowe sposoby cieszenia się smakiem grzybów i ich korzyściami zdrowotnymi). Nie trzeba też chyba dodawać, że Suszenie to świetny sposób na zachowanie nadwyżki grzybów dla smakoszy, zanim zepsują się z tyłu lodówki.
Suszenie grzybów za pomocą lodówki
Połóż ręcznik papierowy na płaskiej powierzchni. Umieść oczyszczone i pokrojone grzyby na ręczniku papierowym. Powinny leżeć tylko w jednej warstwie, a żaden z grzybów nie powinien na siebie nachodzić. Jeśli będą na siebie nachodzić, grzyby mogą się skleić. Bardzo ważne jest, aby grzyby były absolutnie suche. Jeśli mają na sobie choćby odrobinę wody, może ona zamienić się w lód i zepsuć grzyby. Następnie połóż kolejny ręcznik papierowy na wierzchu grzybów. Kontynuuj układanie grzybów w pojedynczych warstwach, a następnie umieszczanie ręczników papierowych nad tymi warstwami, aż do użycia wszystkich grzybów, które chcesz wysuszyć.
Teraz przesuń warstwy grzybów na ręczniku papierowym do papierowej torby. Nie trzeba dodawać, że powinieneś użyć dużej torby papierowej, która zmieści wszystkie ręczniki papierowe i grzyby. Papierowa torba pozwoli, by para wodna przechodziła przez nią, gdy grzyby będą się suszyć. Następnie umieść papierową torbę w zamrażarce. Z czasem Twoje grzyby zaczną się w niej suszyć. Jest to proces wolny, ale jest skuteczny - szczególnie jeśli nie planujesz natychmiastowego użycia owych grzybów.