Jak zachować świeżość tortu? Wypróbuj ten zaskakujący trik!
Chyba każdy ma dylemat co zrobić z niezjedzonym do końca tortem i innymi wypiekami. Oczywiście trzeba je odpowiednio zabezpieczyć, aby móc zjeść później. Jak zachować świeżość tortu?
23.08.2022 15:04
Jak zachować świeżość pokrojonego ciasta?
Torty z kremem i inne bogate ciasta dość szybko wysychają. Dlatego po zjedzeniu kilku kawałków, należy je dobrze zabezpieczyć. Możesz to zrobić w bardzo prosty sposób. Dzięki temu kolejna porcja nie będzie obeschnięta ani twarda.
Przygotuj dwie kromki chleba (najlepiej tostowego) oraz wykałaczki. Następnie przyłóż chleb do brzegów tortu i umocuj go wykałaczkami. Tak zabezpieczony tort dłużej zachowa świeżość i będzie wilgotny. Oczywiście tort przechowuj w pojemniku z pokrywką i koniecznie włóż do lodówki. Ciasta biszkoptowe z kremem najlepiej zjeść w ciągu 2-3 dni.
Jak przechowywać kruche ciasta?
Kruche ciastka i tarty bez dodatków (owoce, kremy, bezy, dżemy) możesz przechowywać nawet kilka tygodni. To ciasto ma to do siebie, że w miarę upływu czasu staje się bardziej miękkie i smakuje jeszcze lepiej.
Pamiętaj, że nie lubi ono niskiej temperatury, więc nie przechowuj kruchych wypieków w lodówce. Do tego celu najlepsze będą szczelnie zamknięte pojemniki oraz temperatura pokojowa.
Jak przechowywać ciasto drożdżowe?
Wypieki na bazie drożdży mają to do siebie, że bardzo szybko chłoną wszystkie zapachy otoczenia. Dlatego warto owinąć je szczelnie folią aluminiową. Ale w lodówce twardnieją, dlatego lepiej przechowywać je w szafce, czy po prostu w piekarniku. Za to drożdżowe baby i ciasta idealnie nadają się do zamrożenia.
Jak przechowywać ciasta ucierane?
Wszelkiego rodzaju ciasta typu zebra bądź babki piaskowe najlepiej owinąć folią spożywczą lub aluminiową i przechowywać w lodówce. Koniecznie wyjmij je z metalowej blaszki, gdyż mogą nabrać metalicznego posmaku.
Jeżeli folia spożywcza stale klei się przy rozwijaniu, poznaj trik, który temu zapobiegnie!
Pozwól wypiekom wystygnąć
Istnieje jedna podstawowa zasada dotycząca przechowywania wszelkich wypieków. Najpierw pozwól im całkowicie wystygnąć. Później bezpiecznie wyjmij z blaszki lub formy. Ciepłych ciast nie owijaj folią ani nie zamykaj w szczelnych pojemnikach.