Posadź ją w ogrodzie. Jej owoce zbierzesz przed truskawkami!
Zbilansowana dieta to podstawa, aby czuć się dobrze i mieć wiele sił witalnych. Cała moc tkwi w naturze, dlatego posiłki powinny być bogate w warzywa i owoce. W ostatnim czasie odkryliśmy prawdziwy eliksir życia, który potrafi zdziałać prawdziwe cuda dla organizmu. To jagoda kamczacka, którą w łatwy sposób możesz zasadzić w swoim ogrodzie!
13.03.2023 10:13
Jagoda kamczacka to skarbnica pełna witamin!
Jagoda kamczacka jest krzewem pochodzącym z północnych i wschodnich rejonów Azji. Wyglądem może przypominać nieco borówkę amerykańską, jednak jest bardziej podłużna i pokryta woskowym nalotem. Ma też bardziej wzniesiony pokrój.
Jej dorosłe sadzonki mogą osiągać wysokość nawet 2 metrów. Uprawiana jest przede wszystkim ze względu na granatowe drogocenne owoce, które są prawdziwą skarbnicą wartościowych substancji odżywczych.
Ta roślina jest dość łatwa w uprawie i pielęgnacji, ponieważ ma dużą odporność na niekorzystne warunki atmosferyczne. Potrafi znieść temperatury do -45 stopni Celsjusza.
Rozpoczyna swoją wegetację już na początku marca. W kwietniu są już na niej pachnące kwiaty.
Jagoda kamczacka bardzo szybko wydaje owoce. Zbierzesz je nawet wcześniej niż pierwsze truskawki!
Trzeba jednak mieć na uwadze, że pierwsze jagody pojawią się dopiero w drugim roku po posadzeniu.
Jak uprawiać jagodę kamczacką
Jagoda kamczacka jest obcopylna. Dlatego najlepiej sadzić ją obok krzewów innych jagód, które kwitną w tym samym czasie.
Sadzonki jagody kamczackiej zaleca się sadzić w rozstawie prawie metra. To pozwoli jej na lepszy wzrost. Miejsce sadzenia powinno być nasłonecznione.
Wymagania glebowe jagody kamczackiej
Roślinę tę, najlepiej sadzić na przepuszczalnych, próchnicznych i wilgotnych podłożach o lekko kwaśnym pH. Jak wspomnieliśmy wcześniej na terenie dobrze nasłonecznionym.
Kiedy sadzić jagodę kamczacką?
Najlepiej robić to wiosną w kwietniu lub jesienią na przełomie października i listopada. Pod sadzonkę należy umieścić obornik lub kompost.
Pielęgnacja jagody kamczackiej
Podczas pielęgnacji rośliny, warto wiedzieć, że pierwsze cięcia, głównie prześwietlające, przeprowadza się dopiero w 4-5 lat po posadzeniu.
Odnośnie do podlewania, robimy to wiosną, kiedy jest sucho. Należy też uważać, aby nie podlewać jej zbyt mocno, aby nie doszło do przegnicia korzeni.
Nawożenie przeprowadza się na początku kwietnia oraz w lipcu, zaraz po zakończeniu owocowania. Należy też na bieżąco doglądać rośliny i usuwać pojawiające się chwasty.
Infekcje grzybowe i szkodniki jagody kamczackiej
Jednak trzeba uważać, ponieważ jagoda kamczacka ma tendencję do infekcji chorobami grzybowymi.
Najczęściej atakowana jest przez antraknozę. Wtedy pojawiają na roślinie brunatne plamy. Do jej zwalczenia stosuje się usunięcie wszystkich zainfekowanych części jagody. Następnie wykonuje się oprysk.
Krzewy jagody kamczackiej bywają też atakowane przez szkodniki: przędziorki chmielowca, gąsienice motyli i mszyce. Najskuteczniejsze w usuwaniu tych szkodników są chemiczne środki owadobójcze.
Wartości odżywcze jagody kamczackiej
Jak już wspomnieliśmy, jagoda kamczacka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. To wręcz "eliksir życia", który działa naprawdę wielowymiarowo na nasz organizm. Jakie właściwości ma jagoda kamczacka?
Przede wszystkim zawiera w sobie antyutleniające związki fenolowe. Zapobiegają one rozwojowi chorób przewlekłych oraz niwelują działanie wolnych rodników, które przyśpieszają procesy starzenia. Jednak to dopiero początek!
Jagoda kamczacka dostarcza do organizmu witaminy z grupy C, A oraz B! Jest też ogromnym źródłem magnezu, fosforu wapnia i potasu!
To bogactwo cennych właściwości sprawiło, że jagoda kamczacka jest uznawana w Japonii za "eliksir życia". W Chinach używa się jej w medycynie alternatywnej do leczenia dolegliwości układu pokarmowego.
Jedzenie jagody kamczackiej wpływa też pozytywnie na obniżenie ciśnienia tętniczego oraz zmniejsza ryzyko zawału i pojawienia się miażdżycy.
W kuchennych pieleszach świetnie sprawdzi się na nalewki i przetwory. Można ją też mrozić, jednak najlepszy smak mają owoce świeże. Jagoda kamczacka niby niepozorna, a z tak wielką mocą!