Jak zrobić aniołka? Oto 6 różnych metod na zrobienie go w domu
Aniołki zdecydowanie są jednym z najsłodszych motywów, który na swoich półkach chętnie widują dzieci i dorośli. Tą śliczną, świąteczną ozdobę możesz zrobić z papieru, filcu, masy solnej, a nawet kroków od wina i innych rzeczy z recyklingu. Jak zrobić aniołka w domu?
13.12.2021 | aktual.: 13.12.2021 09:53
Jak zrobić aniołka z papieru lub bibuły?
Na początek warto zastanowić się, czy aniołek ma wisieć, np. na choince, czy stać. To ważne, bo w pierwszym przypadku może być dość płaskie, zaś w drugim musi mieć stożkową podstawę.
Jak zrobić aniołka z kartki papieru?
Krok 1 - Aniołka z papieru najłatwiej jest zrobić z kartki papieru złożonej w harmonijkę. Złóż jedną część, która będzie głównym elementem – ciałem.
Druga, mniejsza część, przecięta na pół będzie skrzydłami.
Krok 2 - Wytnij papierowe kółko i narysuj twarz aniołka
Krok 3 - następnie, zrób dziurki w harmonijce i przez całość przeciągnij nitkę
Krok 4 - do zrobionego ciała aniołka przyklej głowę z kartki lub nawlecz koralik
Jak zrobić anioła z bibuły?
W przypadku aniołka z bibuły potrzebujemy kilku kawałków tego materiału.
Krok 1 - Jeden kawałek bibuły wypychamy watą i zamykamy na kształt kuli. To będzie głowa aniołka.
Krok 2 - Drugi kawałek rolujemy i sklejamy - przedzielony na pół będzie stanowił skrzydła.
Krok 3 - Trzeci, najszerszy, zdobimy z jednej strony, a następnie sklejamy w formie rulonu; po drugiej stronie – tej bez zdobień – przewlekamy nitkę tak, aby utworzyć stożek. Elementy łączymy; taki aniołek może zarówno wisieć, jak i stać.
Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć papier i bibułę w celu stworzenia takiego aniołka, jakiego podpowiada nam wyobraźnia.
Jak zrobić aniołka z masy solnej?
Krok 1 - Przygotuj masę solną. W przypadku najważniejsze są proporcje samej masy – ogólna zasad brzmi, że należy wziąć 200 gramów soli, tyle samo mąki oraz ok. 120 ml wody. Ciasto wyrabia się do momentu, aż przestanie się kleić i będzie elastyczne – czasem trzeba dodać nieco wody (gdy jest zbyt twarde czy sypkie) bądź mąki (gdy zbytnio się klei). W ten sposób zyskuje się ciasto, z którego należy robić kolejne elementy aniołka. Nadmiar ciasta warto przykryć folią albo ścierką, aby nie wysechł.
Krok 2 - Uformuj skrzydełka, a także głowę i sukienkę aniołka; zdobienia można wykonywać np. ostrym ołówkiem czy nożem do masła. Elementy łącz przez zmoczenie ich wodą, co spowoduje, że zaczną się kleić.
Krok 3 - Następnie figurki suszy się w piekarniku, w temperaturze ok. 60-70 stopni C, obracając, aby z obu stron stały się twarde. Po wyschnięciu możemy je malować farbami, a następnie lakierować – w ten sposób będą cieszyły nasze oczy przez wiele kolejnych lat.
Jak zrobić aniołka z filcu?
Fil jest bardzo wdzięcznym materiałem, jest sztywny i łatwo formować z niego figurki. Jest też dostępny w wielu kolorach i grubościach, więc ograniczać może tylko i wyłącznie wyobraźnia.
Krok 1 - narysuj na kartce poszczególne części anioła. Zwykły papier wytnij, robiąc szablon do wycinania z filcu. Dzięki temu nie zmarnujesz filcu na nieudane wycinanie
Krok 2 - w zależności czy figurka ma być 3D czy płaska, przygotuj wypełniacz. Może to być np. wata. Jeśli wypełniasz figurkę to zszyj ją, zostawiając mała dziurkę przez którą wyciśniesz wypełniacz
Krok 3 - zszyj igłą i nitką wszystkie części aniołka, nie zapominając o wstążce lub sznurku za który powiesisz go na choince!
Jak zrobić ozdobę świąteczna - aniołek z szyszki
Szyszki również świetnie sprawdzą się do zrobienia aniołka. W tym przypadku, wystarczy zapleść sznurek u nasady szyszki i znaleźć pasujące części ciała aniołka.
Głowa - można zrobić ze szklanej kulki, drewnianej, a nawet z małego pompona
Skrzydełka - zrób je z piórek, kratki lub zwykłej chusteczki