Przepis na ekspresowy zakwas. Wielkanocny żur będzie pyszny
Nie ma Wielkanocny bez świątecznego białego żurku, co jednak zrobić gdy zapomniałaś przygotować zakwas a do świąt zostało tylko kilka dni? Jeśli w ferworze wiosennych porządków zapomniałaś przygotować zakwas na żurek nie musisz się martwić. Ten sprawdzony i szybki sposób sprawi, że samodzielnie przygotujesz przepyszny żurek!
16.04.2019 | aktual.: 12.04.2020 20:17
Jak wykonać ekspresowy zakwas na wielkanocny żurek?
Na pewno zdajesz sobie sprawę, że domowe, świąteczne posiłki smakują najlepiej. Co prawda, najlepiej wykonać żurek na zakwasie wykonanym co najmniej z tygodniowym wyprzedzeniem, ale dzięki poniższemu przepisowi wystarczy nawet 3 dni.
Potrzebne składniki:
- 1/2 szklanki mąki żytniej razowej
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki cieplej wody
- skórka z chleba razowego na zakwasie
Przygotowanie
Wymieszaj mąkę, przesyp ją do słoika i zalej ją przegotowaną wodą. Dodaj skórkę z chleba i trzy ząbki wyciśniętego czosnku. Wymieszaj całość. Teraz wystarczy przykryć słoik gazą i zabezpieczyć ją gumką recepturką. Odstaw naczynie w ciepłe miejsce i zostaw na 3 dni. Po tym czasie zakwas będzie gotowy!
Jak sama widzisz, powyższy przepis wcale nie jest skomplikowany! Zrobisz go w kilka minut, a do odpowiedniego zakwaszenia potrzebujesz tylko 3 dni! W ekspresowym tempie uzyskasz idealnie kwaśny zakwas, który posłuży do przygotowania pysznego, tradycyjnego dania. Cały sekret tkwi w procesie fermentacji, który tutaj zostaje przyspieszony. W ten sposób uda Ci się przygotować pyszny żur na domowym zakwasie w ekspresowym tempie!