PoradyJeden prosty trik i zażyjesz każde gorzkie lekarstwo bez skrzywienia buzi

Jeden prosty trik i zażyjesz każde gorzkie lekarstwo bez skrzywienia buzi

Jak zażyć gorzkie lekarstwo fot. freepik
Jak zażyć gorzkie lekarstwo fot. freepik
29.12.2022 15:39

Jak zażyć gorzkie lekarstwo bez skrzywienia buzi i odruchu wymiotnego? To może wydawać się niemożliwe, jednak jeden trik rozwiąże Twój problem.

Jak wiadomo niektóre medykamenty czy syropy mają nieprzyjemny smak. Po ich zażyciu, gorzki lub kwaśny posmak długo jeszcze utrzymuje się na języku czy podniebieniu. To oczywiście bardzo nieprzyjemne uczucie. Jak je zwalczyć?

Prosty trik na spożycie niedobrego lekarstwa

Najpierw weź jedną kostkę lodu i włóż ją do buzi. Lód ssij do momentu, aż Twój język całkowicie zdrętwieje. Wówczas bardzo szybko zażyj lekarstwo. Zobaczysz, że w ogóle nie poczujesz gorzkiego smaku medykamentu, gdyż Twój język został znieczulony przez lód. To naprawdę świetny patent.

jak zażyć gorzkie lekarstwo, fot. Unsplash
jak zażyć gorzkie lekarstwo, fot. Unsplash

Co zrobić, aby nie musieć prasować ubrań?

Jeżeli masz suszarkę bębnową, to ten patent jest dla Ciebie. Po skończonym cyklu prania, wszystkie ubrania przenieś do suszarki automatycznej. Następnie do bębna wrzuć garść sporą kostek lodu. Ustaw sprzęt na najwyższą temperaturę oraz poczekaj do całkowitego wyschnięcia ubrań. Topniejące kostki lodu wytworzą parę, która rozprostuje wszelkie zagniecenia na ubraniach i zmarszczki. Dzięki temu nie będziesz musiał później dodatkowo prasować ubrań.

Jak usunąć wgniecenia w dywanie?

Na wgniecenie połóż kostkę lodu i poczekaj, aż całkowicie się roztopi. Może to potrwać kilka godzin, ale musisz tutaj wykazać się cierpliwością. Następnie przetrzyj mokre miejsce ręcznikiem papierowym i poczekaj, aż całkowicie wyschnie. Zobaczysz, że włókna dywanu uniosą się do góry, a wgniecenie zniknie.

jak zażyć gorzkie lekarstwo, fot. Freepik
jak zażyć gorzkie lekarstwo, fot. Freepik

Jak odgrzać ryż w mikrofali?

Ugotowany ryż długoziarnisty jest przyjemnie sypki. Jednak kiedy wystygnie, to zbija się w zwartą masę. Aby po ogrzaniu odzyskał swoją sypkość, to najpierw włóż go do miseczki. Następnie na ryż połóż kostkę lodu i całość przykryj papierem do pieczenia. Miskę wstaw do mikrofali i ustaw podgrzewanie. Po takiej kuracji ryż odzyska sypkość.

Triki na przechowywanie jedzenia. Dzięki nim nic się nie marnuje w koszu

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także