Jeden trik wystarczy, a papier do pieczenia nie będzie się zwijał na blaszce
Papier do pieczenia sprzedawany jest zwykle w prostokątnych, dużych arkuszach, które dla wygodniejszego transportu i przechowywania, zwinięte są w rulon. To jednak sprawia, że ich użycie staje się dużo trudniejsze! Skręcają się i nie chcą utrzymać na miejscu. Nie mówiąc już o tym, że ciężko je dopasować do foremek… Jak rozłożyć papier do pieczenia, aby idealnie przylegał do blaszki?
21.12.2022 21:26
To potrafi naprawdę mocno frustrować i zniechęcić do dalszego przygotowywania posiłku. Jak czerpać z tego przyjemność, skoro papier jeździ po blaszce, nie mogąc się na niej utrzymać? Przecież nie zawsze surowe produkty są na tyle ciężkie, aby być jego obciążnikami. Jest jednak pewien sposób na to, aby arkusz stał się plastyczny. Nie musisz go wycinać - zmocz go, a dopasuje się do każdej blaszki!
Jak równo wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia?
Rozłóż arkusz na blaszce, a następnie posmaruj go pędzlem zamoczonym w wodzie.
Taki wilgotny papier pozwoli się lepiej ułożyć, a wcale nie straci żadnych właściwości.
Innym sposobem jest też zmoczenie go pod strumieniem wody, zgniecenie (delikatne, aby go nie uszkodzić) i ponowne rozłożenie. Tak przygotowany papier do pieczenia przestanie być problematyczny ;)
Trik na rozkładanie papieru do pieczenia z pomocą kropli oleju lub odrobiny masła: na narożnikach blaszki daj kropelkę oleju lub palcem rozsmaruj odrobinę masła w narożnikach i przyłóż papier. To wystarczy, aby trzymał się blaszki tak, jak chcesz.
A jak wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia?
Owszem, czasem w sklepach uda nam się kupić papier w okrągłym kształcie, ale nie jest on jednak zbyt popularny. Trzeba więc znaleźć sposób na to, aby prostokątnym arkuszem wypełnić wnętrze tortownicy (koła).
My już wpadliśmy na pomysł, jak to sprytnie zrobić i dzielimy się nim z Tobą!
Nie trzeba ciąć papieru, aby dostosować go do wnętrza okrągłej blaszki! Wystarczy spryskać go wodą, a sam grzecznie ułoży się tak, jak trzeba ;)