PoradyLajfhakiJeśli masz jajka w lodówce, potrzyj skorupki nożem

Jeśli masz jajka w lodówce, potrzyj skorupki nożem

ekologiczna ostrzałka do noży fot. smartfox / youtube
ekologiczna ostrzałka do noży fot. smartfox / youtube
14.08.2023 16:42

Dobrze naostrzony nóż jest pożądany w kuchni. Za jego pomocą szybko i dokładnie pokroisz, choćby mięso. Niestety z czasem, każdy z nich zaczyna się tępić. Na szczęście są sposoby, je naostrzyć, bez użycia specjalistycznych akcesoriów. Oto polecana przez nas ekologiczna ostrzałka do noży.

To naturalne, że ostrze noża mogą się stępić po długotrwałym użytkowaniu. Możesz zrobić test, aby sprawdzić, ich stan. Jeśli nożem nie jesteś w stanie przekroić nawet pomidora, oznacza to, że niezbędne jest ostrzenie. Wypróbuj nasz patent z użyciem jajka!

Jak naostrzyć nóż?

Na szczęście nie potrzebujesz do tego profesjonalnych ostrzarek. Możesz zastosować domowe sposoby, które szybko przywrócą twoim nożom odpowiednią ostrość. I to w niedługim czasie. To tańsza alternatywa dla ostrzarek, które możesz kupić w sklepie. Ich koszt to nierzadko 30-80 zł w przypadku ręcznych, zaś elektrycznych diamentowych nawet ponad 300zł! Do domowego ostrzenia noży możesz wykorzystać wiele produktów codziennego użytku. My najczęściej stosujemy jajka oraz pastę do zębów. To ekologiczny i prosty sposób, a rezultat można porównać do użycia ostrzarek. W pierwszym wariancie weź kilka jajek i rozbij je do miski. Skorupki połóż do foremki np. na lód i lekko je rozgnieć, a następnie zalej je wodą i włóż do zamrażalnika na 4-5 h. Następnie wyjmij zamrożoną kostkę i za jej pomocą naostrz nóż, przeciągając nim wzdłuż pod kątem 15-20 stopni.

Obraz

Ekologiczna ostrzałka do noży

Pasta do zębów nie tylko naostrzy nóż, ale też go oczyści i odkazi. To domowy środek 2 w 1. Zawarta w niej substancja pozwala też na lepsze tarcie w trakcie procesu ostrzenia. Jak ją użyć? Po prostu nałóż jej sporą dawkę na nóż, który chcesz naostrzyć. Powinna ona pokrywać całe ostrze, a potem odstaw go na minutę. Po tym czasie weź mały talerz deserowy i obróć go dnem do góry. Zrobisz z niego coś w rodzaju kamienia szlifierskiego. Kiedy go obrócisz, posyp na jego dno łyżkę soli i dolej odrobinę octu, potem rozprowadź sól wzdłuż krawędzi dna, ale tak, aby jej nie oblepić. Na koniec poczekaj chwilę, aż zaschnie. Czas wziąć się teraz do ostrzenia. Weź nóż i przesuwaj nim z góry do dołu po krawędzi talerza - najlepiej pod kątem 20 stopni, a następnie zmyj resztki pasty. Po kilku minutach jego ostrze znów będzie ostre i gotowe do pracy, a ty zauważysz znaczną różnicę w jego użytkowaniu.

young man sharpening a knive on wooden table on dark background
young man sharpening a knive on wooden table on dark background
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także