Jeśli masz jajka w lodówce, potrzyj skorupki nożem
Dobrze naostrzony nóż jest pożądany w kuchni. Za jego pomocą szybko i dokładnie pokroisz, choćby mięso. Niestety z czasem, każdy z nich zaczyna się tępić. Na szczęście są sposoby, je naostrzyć, bez użycia specjalistycznych akcesoriów. Oto polecana przez nas ekologiczna ostrzałka do noży.
14.08.2023 16:42
To naturalne, że ostrze noża mogą się stępić po długotrwałym użytkowaniu. Możesz zrobić test, aby sprawdzić, ich stan. Jeśli nożem nie jesteś w stanie przekroić nawet pomidora, oznacza to, że niezbędne jest ostrzenie. Wypróbuj nasz patent z użyciem jajka!
Jak naostrzyć nóż?
Na szczęście nie potrzebujesz do tego profesjonalnych ostrzarek. Możesz zastosować domowe sposoby, które szybko przywrócą twoim nożom odpowiednią ostrość. I to w niedługim czasie. To tańsza alternatywa dla ostrzarek, które możesz kupić w sklepie. Ich koszt to nierzadko 30-80 zł w przypadku ręcznych, zaś elektrycznych diamentowych nawet ponad 300zł! Do domowego ostrzenia noży możesz wykorzystać wiele produktów codziennego użytku. My najczęściej stosujemy jajka oraz pastę do zębów. To ekologiczny i prosty sposób, a rezultat można porównać do użycia ostrzarek. W pierwszym wariancie weź kilka jajek i rozbij je do miski. Skorupki połóż do foremki np. na lód i lekko je rozgnieć, a następnie zalej je wodą i włóż do zamrażalnika na 4-5 h. Następnie wyjmij zamrożoną kostkę i za jej pomocą naostrz nóż, przeciągając nim wzdłuż pod kątem 15-20 stopni.
Ekologiczna ostrzałka do noży
Pasta do zębów nie tylko naostrzy nóż, ale też go oczyści i odkazi. To domowy środek 2 w 1. Zawarta w niej substancja pozwala też na lepsze tarcie w trakcie procesu ostrzenia. Jak ją użyć? Po prostu nałóż jej sporą dawkę na nóż, który chcesz naostrzyć. Powinna ona pokrywać całe ostrze, a potem odstaw go na minutę. Po tym czasie weź mały talerz deserowy i obróć go dnem do góry. Zrobisz z niego coś w rodzaju kamienia szlifierskiego. Kiedy go obrócisz, posyp na jego dno łyżkę soli i dolej odrobinę octu, potem rozprowadź sól wzdłuż krawędzi dna, ale tak, aby jej nie oblepić. Na koniec poczekaj chwilę, aż zaschnie. Czas wziąć się teraz do ostrzenia. Weź nóż i przesuwaj nim z góry do dołu po krawędzi talerza - najlepiej pod kątem 20 stopni, a następnie zmyj resztki pasty. Po kilku minutach jego ostrze znów będzie ostre i gotowe do pracy, a ty zauważysz znaczną różnicę w jego użytkowaniu.