To dlatego kapusta ozdobna wygrywa konkurencję z chryzantemami na ozdobę grobów
Kapusta ozdobna to kwiat czy warzywo? Takie pytanie pada bardzo często, kiedy widzimy ją w rabatach, donicach, a nawet na grobach, kiedy ludzie przynoszą ją zaplecioną w wiązankach dla zmarłego. To jeden z gatunków kapusty, który jako jedyny uprawiany jest po to, aby finalnie posłużył za piękną dekorację. Jej dostojny wygląd, zdobność i barwy docenia wielu ogrodników, ale też i amatorów. Czy „wygryzie” powszechne chryzantemy?
22.10.2022 20:24
Kapusta ozdobna – co ją charakteryzuje?
To nie jest roślina, którą będziemy cieszyć się przez wiele lat – zalicza się ją do tych jedno- lub dwuletnich. Ma dość pokaźne rozmiary – osiąga nawet 40 cm wysokości i ma kształt rozety. Największą jej ozdobą są liście, które przybierają różnorodne barwy (różowe, fioletowe, białe, zielone, żółte i wszelakie odcienie tych kolorów). Uwagę zwraca ich kędzierzawy kształt. Możemy ją podziwiać właśnie teraz – w okresie jesienno-zimowym. Kiedy inne kwiaty odchodzą już w cień, wtedy ona może błyszczeć ;)
Kapusta ozdobna – jak uprawiać?
Nie wymaga dużego zaangażowania w uprawę. Przede wszystkim lubi być w słońcu, co jest jednym z czynników, który nasyca jej ubarwienie. Należy pamiętać o tym, żeby miała wilgotne podłoże (a więc podlewanie - szczególnie w suche dni – to pierwszorzędny obowiązek). Lubi też regularne nawożenie.
Jeśli jesteś posiadaczem odmiany dwuletniej, to pamiętaj by ochronić ją przed mrozem!
Kiedy siać?
Najlepszy moment na wysianie nasion kapusty ozdobnej to wczesna wiosna. Można to zrobić w okresie od marca do końca kwietnia. Maj to już czas na rozsadzenie jej do gruntu w odstępach większych niż 30 cm.
Kapusta ozdobna to piękna jesienna dekoracja!
Podziwiać ją można w czasie, kiedy większość kwiatów już przekwitła. Zdobi kolorowe rabaty, tarasy i balkony, bukiety w wazonach, ale też często cmentarne nagrobki. Ta ostatnia opcja jest coraz bardziej popularna z dwóch względów.
Po pierwsze – to piękna i oryginalna ozdoba. Po drugie – jest odporna na chłodne warunki pogodowe i nawet lekkie opady śniegu nie są jej straszne. Co więcej, niska temperatura sprawia, że te niesamowite kolory na jej liściach są jeszcze intensywniejsze! Rośnie nawet w temperaturze minus 10-15 stopni Celsjusza. Tym wygrywa z chryzantemami i dlatego coraz częściej wybierana jest na bukiety i wiązanki na 1 listopada.
Można ją też wykorzystać w kuchni!
Tak, to prawda! Kapusta ozdobna jest rośliną jadalną! Można jej używać do gotowania, ale pod jednym warunkiem. Musimy wiedzieć, skąd pochodzi i czym była nawożona. Ogrodnicy, którzy uprawiali ją w celu dekoracyjnym, mogli użyć do jej nawożenia niewłaściwych odżywek.