Kasjer zawsze otwiera opakowanie z jajkami, ale wcale nie sprawdza, czy wszystkie są w całości
29.01.2023 21:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zauważyłeś, że kasjer zawsze otwiera opakowanie jajek. Zastanawiałeś się dlaczego tak robi. Okazuje się, że wcale nie sprawdza w jakim stanie są jajka.
Kiedy kupujesz jajka w supermarkecie, to pewnie zwróciłeś uwagę na to, że kasjer zawsze zagląda do ich opakowywania. Jedynym tłumaczeniem, jakie się nasuwa jest troska o towar. Kasjerzy przecież powinni sprawdzić czy przypadkiem nie kupujesz potłuczonych lub uszkodzonym jajek. Jednak nie jest to prawda. Oni mają całkiem inny motyw.
Dlaczego kasjer otwiera opakowanie z jajkami?
Kiedy kupujemy jajka, to kasjer zawsze otwiera wytłoczkę i zagląda do środka. Robi tak po to, aby zobaczyć czy dany klient nie chce przypadkiem niczego ukraść. Opakowanie jajek wydaje się idealnym przedmiotem do tego, aby coś w nim ukryć. Dobrze sprawdzi się do przemycenia małych przedmiotów. Przynajmniej tak uważa kadra kierownicza, która instruuje kasjerów, aby zawsze sprawdzali wytłoczki z jajkami.
Czy kolor skorupki na wpływ na wartość odżywczą jajek?
Zapewne zauważyłeś też, że jaja mają skorupki w dwóch kolorach: białym oraz brązowym/beżowym. Wiele osób myśli, że ta barwa wpływa na wartości odżywcze jajek. Utarło się przekonanie, że jajka o brązowej skorupce są zdrowsze i bardziej naturalne, a białe wiążą się z hodowlą przemysłową. Tymczasem to przeświadczenie mija się z prawdą.
Kolor skorupki jajka zależy od genów kury oraz koloru jej piór. Ptaki o białym upierzeniu będą znosiły jaja o białych skorupkach. Im ciemniejsze pióra, tym ciemniejsze skorupki jaj. Zabarwienie skorupki determinuje pigment protoporfiryna IX. Najwięcej wytwarzają go kury, które posiadają brązowe pióra, a te o białym umaszczeniu posiadają go najmniej. Jednym słowem: wszystko zależy od genów.
Oczywiście pasza, rodzaj hodowli i poziom stresu też mogą mieć wpływ na kolor skorupki. Jednak te czynniki są w stanie spowodować jedynie lekkie rozjaśnienie lub przyciemnienie skorupki (nie zmienią całkowicie jej barwy).