Kiedy mój storczyk marnieje, zmieniam sposób podlewania. Po kilku dniach widzę nowe pąki
Od lat są doskonałym prezentem na każdą okazję, przez co zagościły na parapetach wielu domów. Mimo to sporo osób nie radzi sobie z ich hodowlą, przez co kwitną marnie lub wcale. Sprawdź, jak podlewanie storczyków wodą ryżową je odmieni.
24.07.2023 19:41
Storczyk, zwany także orchideą, każdemu wnętrzu dodaje elegancji oraz egzotyki. Warto wspomnieć, że jego zapach również wpływa na miejsce, w którym się znajduje. Jednak często zdarza się, że storczyki nie kwitną i przez długie miesiące ich pędy są nagie. Mimo to istnieje prosty sposób, który szybko przywróci je do dawnej (albo i lepszej) kondycji.
Podlewanie storczyków wodą ryżową
Wielu zastanawia się nad tym, jak sprawić, aby rośliny te zachwycały swoimi kwiatami cały rok. Po pierwsze należy spełnić wszystkie ich wymagania pielęgnacyjne. Warto zadbać o ich odpowiednie przycinanie, glebę, podlewanie oraz nawożenie. Jeśli chcesz udać się do sklepu po drogą odżywkę wzmacniającą storczyki, to poczekaj, bo w kuchennej szafce masz coś znacznie lepszego. Do przygotowania taniej, a przede wszystkim skutecznej odżywki potrzebujesz zaledwie 5 łyżek ryżu. Zalej je 500 ml wody w temperaturze pokojowej i dokładnie wymieszaj. Kiedy składniki połączą się, to należy przecedzić miksturę przez sito do innego pojemnika. Tak przygotowaną odżywkę można rozpylać po całej orchidei albo zwilżyć płynem wacik i przecierać dokładnie każdy liść. W ten sposób zostanie oczyszczona z grzybów lub szkodników oraz otrzyma niezbędne do wzrostu i kwitnienia składniki odżywcze. Zabieg ten należy wykonywać raz na dwa tygodnie, a na pędach storczyków pojawią się liczne kwiatostany.
Sposób na wodę ryżową
Tym domowym specyfikiem można też podlewać storczyki, a posłuży wtedy jako nawóz. W efekcie korzenie rośliny otrzymają wszystkie potrzebne im składniki. Już w ciągu kilku miesięcy kwiaty mocno odbiją, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Kiedy wody pozostało za dużo, to nic straconego. Pod żadnym pozorem jej nie wylewaj, a zamroź. W ten sposób zaoszczędzisz składniki oraz czas. Warto pamiętać tylko o tym, aby przed użyciem zamrożonej wody ryżowej wyciągnąć ją wcześniej. W ten sposób osiągnie ona temperaturę pokojową i nie wywoła szoku termicznego u storczyków.