PoradyTakie cięcie winorośli nie zrobi jej krzywdy, tylko ją wzmocni

Takie cięcie winorośli nie zrobi jej krzywdy, tylko ją wzmocni

kiedy przyciąć winorośl? fot. freepik
kiedy przyciąć winorośl? fot. freepik
Manuel
13.02.2023 08:50

Winorośl to pnącze, które nie jest zbyt wymagające w uprawie, jeśli wiemy jak się nim zająć. Kluczowe jest tu zwłaszcza jej przycinanie. W tym artykule pokażemy Ci, kiedy przyciąć winorośl i jak się do tego zabrać, by pomóc roślinie, a nie jej zaszkodzić.

Jak przycinać winorośl?

W przypadku winorośli bardzo ważne jest, aby wszelkich cięć dokonywać pod skosem. Pęd powinniśmy zawsze obciąć 1,5-2 cm nad pąkiem (po to, aby nie zalał go sok z rośliny). I jeśli chodzi o samą technikę cięcia to już właściwie wszystko co musisz wiedzieć. Nie ma tutaj żadnej większej filozofii. Kluczowe jest za to cięcie we właściwym czasie i cięcie właściwych pędów.

Kiedy przyciąć winorośl, fot. freepik
Kiedy przyciąć winorośl, fot. freepik

Kiedy przycinać winorośl?

Najważniejszą porą na przycinanie jest późna zima i wczesna wiosna. W naszej części Europy najlepiej jest więc tego dokonać w styczniu, lutym lub najpóźniej do połowy marca. Jeśli zrobisz to później, to narazisz swoje roślinki na różne infekcje i poważnie je osłabisz.

Oprócz tego warto zwykle jest wykonać tzw. cięcie wiosenne. Polega ono na usunięciu najsłabszych, zbędnych lub po prostu nieowocujących pędów. Niepotrzebne pędy warto także obcinać latem po tym, jak już zawiążą się zalążki owoców. Wczesną jesienią warto z kolei obciąć wierzchołki pędów na wysokości 1,5 m. Generalna zasada brzmi: czym mniej pędów tym silniejsza roślina i tym bardziej dorodne owoce wyda. Nie bój się więc obcinania, nie zrobisz roślinie krzywdy, tylko ją wzmocnisz (o ile wykonasz samo obcinanie prawidłowo).

Kiedy przyciąć winorośl, fot. freepik
Kiedy przyciąć winorośl, fot. freepik

Sposoby przycinania winorośli zimą

Cięcia, które powinieneś wykonać późną zimą/wczesnym latem dzielimy na kilka rodzajów:

  • cięcie sanitarne - to usunięcie pędów, które są złamane lub przemarznięte. To najważniejsze cięcie dla zdrowego rozwoju danego pędu;
  • cięcie formujące - jak sama nazwa mówi za jego pomocą formujesz roślinę. Czyli innymi słowy decydujesz o tym, ile poprowadzi pędów i jak je poprowadzi. Eksperci twierdzą, że najlepiej jest prowadzić tylko jeden pień, a ramiona wieloletnie pozostawić krótkie;
  • cięcie na owocowanie - tniesz pędy tak, by pozostawić tylko 2 łozy. Wyższą z nich przytnij tak, aby pozostało od 5 do 9 pąków. Następnie przygnij ją tak, by rosła poziomo i zamocuj do podpory. To tutaj pojawią się owoce. Niższa gałąź stanowi zapas na wypadek, gdyby coś poszło nie tak. Ją z kolei przytnij do 2 oczek.

Jak zrobić nawóz ze skórki banana? Jest naturalny, tani i świetnie ożywia rośliny doniczkowe

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także