Ten prosty trik sprawi, że już nigdy więcej nie pokroisz tortu w nierówny sposób
Krojenie ciasta często kojarzy się z męką. Dlaczego? Nierówne elementy - ktoś dostaje mniej, ktoś więcej, kawałek będzie mniej lub bardziej estetyczny. Jeśli chcesz osiągnąć w tym temacie perfekcję, koniecznie zerknij na ten sposób krojenia, w którym tort będzie podzielony na równe kawałki, a przy tym nie straci na swoim uroku.
09.11.2019 | aktual.: 09.11.2019 10:25
Najlepiej wykorzystać do tego... miskę. Tak, dobrze czytasz! Dzięki naczyniu zaznaczysz na torcie okrąg i wyznaczysz zewnętrzny pierścień, który zaczniesz kroić i rozdzielisz między gości. Jeśli nie zjecie całego ciasta, w środku zostanie nienaruszony tort. Prawda, że genialne?
Najpierw przyłóż delikatnie miskę do tortu
Powstanie widoczny ślad, który zostanie wykorzystany w kolejnych czynnościach.
Wytnij środek tak, aby powstał mniejszy tort
Choć może wyglądać to dziwnie, sama przekonasz się, że ma sens.
Ale po co to wszystko?
Chodzi o to, aby tort wyglądał estetycznie, niezależnie od tego, czy za chwilę zostanie zjedzony. Obręcz, która powstała wokół mniejszego ciasta zostanie najpierw pokrojona, a możliwe, że tort w środku w ogóle nie zostanie naruszony i będzie nadal świetnie się prezentować!