Krowia morda to rzadki grzyb. Nim go zerwiesz, koniecznie sprawdź kapelusz!

Kiedy wybierasz się do lasu, najczęściej szukasz popularnych odmian grzybów jak borowiki czy podgrzybki. Jesienią w naszych lasach rośnie sporo jadalnych gatunków, które często omijamy ze względu na ich nieznajomość. "Krowia morda" to jeden z takich grzybów, które mało kto zna, a to duży błąd. Najważniejsze to dobrze go sprawdzić, by nie został pomylony z trującym okazem.

ObrazekKrowia morda to jadalny grzyb, który mało kto zna, fot. Google Creative Commons

Krowa morda to jedynie potoczna nazwa grzyba, który naukowo nazywamy sarniakiem świerkowym. Jest jadalny i bardzo smaczny, lecz może być łatwo pomylony z trującymi grzybami, które rosną w lesie. Różnią je zaledwie szczegóły, dlatego jeśli decydujesz się na zbiór, to koniecznie sprawdź te elementy, nim wsadzisz go do koszyka.

Krowia morda to rzadki gatunek grzyba

Już na wstępnie daliśmy informację o tym, że sarniak jest jadalny, lecz czy jest to zielone światło do jego zbierania? Otóż ten nietuzinkowy grzyb do niedawna był pod ścisłą ochroną, lecz w 2014 roku zniesiono zakaz jego zbioru. Nadal widnieje na czerwonej liście okazów, lecz są takie miejsca w naszym kraju, gdzie krowie mordy występują w znacznie większych ilościach, np. w górach.

Obrazek
Krowia morda to jadalny grzyb, który mało kto zna, fot. Freepik

Jak poznać, czy mamy do czynienia z dobrym grzybem?

Grzyb ten ma duży brązowy kapelusz o czerwonym odcieniu i jaśniejszym brzegu. Całą powierzchnię pokrywają odstające łuski w kształcie trójkątów. Trzon młodych grzybów jest białawy — jeśli brązowieje lub przybiera ciemniejszy kolor, to oznaka, że rośnie już sporo dni. Sarniak ulubił sobie teren porośnięty świerkami, dlatego to właśnie tam warto go szukać. Krowia morda jest łudząco podobny do gąski tygrysiej, która jest trująca. Różnią się od siebie wielkością kapelusza, jego kolorem i kształtem. U tych drugich grzybów jest on srebrnoszary i bardziej płaski.

Obrazek

Co przyrządzić z tego osobliwego grzyba?

Krowia morda jest jadalna, lecz zbiera się jedynie młode okazy. Starsze sztuki bywają gorzkie w smaku, a ich struktura jest łykowata. Absolutnie nie można ich jeść na surowo, bo może się to skończyć zatruciem. Przed spożyciem (i dalszą obróbką) koniecznie płuczemy i sparzamy grzyby. Popularne są kotlety panierowane z kapelusza, gulasz lub sos. Rezygnuje się z marynowania, gdyż grzyby mocno ciemnieją i nie wyglądają zbyt apetycznie.

Obrazek
Krowia morda to jadalny grzyb, który mało kto zna, fot. Freepik

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo