Kuchenne triki - 8 sztuczek, które świetnie się sprawdzą w każdej kuchni
Gotowanie może być prawdziwą udręką, ale nie jeśli masz sprawdzone, kuchenne triki! Suchy chleb, rozsypany cukier puder czy
06.04.2020 | aktual.: 06.04.2020 19:46
to już nie Twój problem! Dzięki tym kulinarnym sztuczkom zapanujesz nad wszystkim!
#1 Dekoracja z cukru pudru
Aby pięknie przyozdobić ciasto cukrem pudrem, użyj serwetki. Umieść serwetkę z haftem na cieście, a następnie posyp cukrem pudrem przez sitko
#2 Śniadanie mistrza
Przekrój ugotowane parówki na pół, a następnie natnij je wzdłuż. Nabij na wykałaczkę i rozciągnij. Teraz umieść je na patelni tak, aby powstała gwiazda. Do środka gwiazdki posadź jajka (w zależności od preferencji). Przykryj patelnię pokrywką i podgrzewaj przez kilka minut. Śniadanie gotowe!
#3 Suchy chleb
Zapomniałaś schować bochenek do chlebaka? Przelej pod zlewem pieczywo, a następnie umieść na 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po tym czasie chleb będzie świeży jak z piekarni.
#4 Łopatka z recyklingu
Czasami każdy z nas potrzebuje przesypać mąkę, bułkę tartą lub przyprawy. Jeśli chcesz zrobić to bez bałaganu, przy pomocy skalpela wytnij z dużej butelki rączkę (pamiętaj o wcześniejszym dokładnym umyciu butelki). Teraz szerszą część łopatki umieść w dużym naczyniu z przyprawami. Po nabraniu przypraw, przechyl węższą stronę narzędzia i przesyp zawartość. Prawda, że prosty sposób?
#5 Zrób podłużne kostki lodu
Chcesz umieścić lód w butelce z wodą? A może zaskoczyć znajomych ciekawym kształtem lodu dodanego do drinków? Nalej wodę do woreczka strunowego, następnie zamknij torebkę i umieść na niej chińskie pałeczki (nie rozrywaj ich!). Zabezpiecz ich końce gumkami recepturkami. Schowaj woreczek strunowy do zamrażalnika i poczekaj aż woda się zamrozi. Wyciągnij woreczek, pozbądź się gumek i pałeczek i lekko "złam" załamania. Gotowe
#6 Pozbądź się szypułki z jabłka
Nożykiem do tapet usuń fragment strzykawki. Następnie wciśnij ją w jabłko i wyciągnij szypułkę. Teraz pokrojenie jabłka będzie proste jak pestka!
#7 Szybkie oddzielenie liści mięty od gałązki
Kuchenne triki pomogą Ci również z tym zadaniem! Zamiast oddzielać każdy liść oddzielnie, umieść gałązkę w tarce i delikatnie pociągnij. Liście zostaną na górnej części tarka, a Ty zyskasz dużo czasu!
#8 Naturalny dżem
W kilka minut możesz zrobić naturalny dżem. W misce rozgnieć truskawki. Nie rób tego przy pomocy łyżki - używając trzepaczki będzie Ci o wiele wygodniej. Następnie odcedź miąższ, a gęstą papkę umieść w słoiczku. Idealne do kanapek czy naleśników!