Kuchenne triki - 8 sztuczek, które świetnie się sprawdzą w każdej kuchni
Gotowanie może być prawdziwą udręką, ale nie jeśli masz sprawdzone, kuchenne triki! Suchy chleb, rozsypany cukier puder czy
to już nie Twój problem! Dzięki tym kulinarnym sztuczkom zapanujesz nad wszystkim!
#1 Dekoracja z cukru pudru
Aby pięknie przyozdobić ciasto cukrem pudrem, użyj serwetki. Umieść serwetkę z haftem na cieście, a następnie posyp cukrem pudrem przez sitko
#2 Śniadanie mistrza
Przekrój ugotowane parówki na pół, a następnie natnij je wzdłuż. Nabij na wykałaczkę i rozciągnij. Teraz umieść je na patelni tak, aby powstała gwiazda. Do środka gwiazdki posadź jajka (w zależności od preferencji). Przykryj patelnię pokrywką i podgrzewaj przez kilka minut. Śniadanie gotowe!
#3 Suchy chleb
Zapomniałaś schować bochenek do chlebaka? Przelej pod zlewem pieczywo, a następnie umieść na 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po tym czasie chleb będzie świeży jak z piekarni.
#4 Łopatka z recyklingu
Czasami każdy z nas potrzebuje przesypać mąkę, bułkę tartą lub przyprawy. Jeśli chcesz zrobić to bez bałaganu, przy pomocy skalpela wytnij z dużej butelki rączkę (pamiętaj o wcześniejszym dokładnym umyciu butelki). Teraz szerszą część łopatki umieść w dużym naczyniu z przyprawami. Po nabraniu przypraw, przechyl węższą stronę narzędzia i przesyp zawartość. Prawda, że prosty sposób?
#5 Zrób podłużne kostki lodu
Chcesz umieścić lód w butelce z wodą? A może zaskoczyć znajomych ciekawym kształtem lodu dodanego do drinków? Nalej wodę do woreczka strunowego, następnie zamknij torebkę i umieść na niej chińskie pałeczki (nie rozrywaj ich!). Zabezpiecz ich końce gumkami recepturkami. Schowaj woreczek strunowy do zamrażalnika i poczekaj aż woda się zamrozi. Wyciągnij woreczek, pozbądź się gumek i pałeczek i lekko "złam" załamania. Gotowe
#6 Pozbądź się szypułki z jabłka
Nożykiem do tapet usuń fragment strzykawki. Następnie wciśnij ją w jabłko i wyciągnij szypułkę. Teraz pokrojenie jabłka będzie proste jak pestka!
#7 Szybkie oddzielenie liści mięty od gałązki
Kuchenne triki pomogą Ci również z tym zadaniem! Zamiast oddzielać każdy liść oddzielnie, umieść gałązkę w tarce i delikatnie pociągnij. Liście zostaną na górnej części tarka, a Ty zyskasz dużo czasu!
#8 Naturalny dżem
W kilka minut możesz zrobić naturalny dżem. W misce rozgnieć truskawki. Nie rób tego przy pomocy łyżki - używając trzepaczki będzie Ci o wiele wygodniej. Następnie odcedź miąższ, a gęstą papkę umieść w słoiczku. Idealne do kanapek czy naleśników!