10 najbardziej obrzydliwych dań z całego świata. Odważysz się zjeść któreś z nich?
Każdy kraj ma swoją tradycję, kulturę, ale również i żywność, która niekoniecznie jest spożywana w innych zakątkach świata. Okazuje się, że to, co dla jednych jest prawdziwym przysmakiem, dla innych może być się czymś kompletnie nie do przyjęcia. Spotkałeś się z tego typu potrawami? Jeśli nie to właśnie masz okazję.
Oto lista najdziwaczniejszych potraw, jakie są spożywane przez ludzi. Tak je sobie wyobrażałeś?
#1 Basashi
Basashi to nic innego, jak... surowe, końskie mięso, które spożywane jest w Japonii. Taka danie wcale nie jest drogie.
#2 Stuletnie jaja
Charakterystyczne dla kuchni chińskiej danie (przystawka), będące zakonserwowanym i przechowywanym od kilku tygodni do kilku miesięcy jajkiem na twardo.
#3 Głownia kukurydzy
Jest to gatunek grzybów, który wywołuje chorobę kukurydzy o nazwie głownia guzowata kukurydzy. Choć trudno w to uwierzyć, głownia jest uważana w meksyku za bardzo pożądany produkt. Potrawy przygotowane z ziarenkami takowej kukurydzy są dla nich prawdziwą rozkoszą.
#4 Maktak
Maktak to połączenie skóry i i tłuszczu wieloryba. Tak, to danie jest spożywane na surowo.
#5 Lody z mleka matki
To nie żart! Okazuje się, że lody z mleka kobiecego są doskonałym sposobem na złagodzenie dolegliwości ząbkowania u dziecka.
#6 Gniazda jadalne
W jego skład wchodzi wydzielina gruczołów ślinowych niektórych gatunków ptaków. Jest to ceniony przysmak w krajach Azni Południowo-Wschodniej.
#7 Pijane krewetki
Kolejna z chińskich przekąsek. Te krewetki są... żywe! Przed podaniem są marynowane w alkoholu - stąd nazwa dania.
#8 Casu marzu
Spleśniały ser, który pochodzi z ubiegłego wieku. Znany jest głownie z żyjących w serze larw much, które są do niego celowo wprowadzane.
#9 Shiokara
Potrawa kuchni japońskiej w skład której wchodzą marynowane i fermentujące wnętrzności ryb i mięczaków. Wyobrażasz to sobie?!
#10 Ciasteczka z osami
Można powiedzieć, że ten chiński deser jest pełen wartościowego białka. Smacznego!