PoradyZawsze trzymam kulkę z folii aluminiowej w kuchennej szufladzie. Oszczędza mi sporo nerów

Zawsze trzymam kulkę z folii aluminiowej w kuchennej szufladzie. Oszczędza mi sporo nerów

Kulka aluminium w szufladzie ze sztućcami może mieć dość niezwykłe zastosowanie, którego nawet nie przypuszczałeś. Dzięki niej Twoje noże... zawsze będą ostre. Za chwilę wyjaśnimy Ci dlaczego.

Zawsze trzymam kulkę z folii aluminiowej w kuchennej szufladzie. Oszczędza mi sporo nerów
Manuel

Multum zastosowań "srebrnego papierka"

Folia aluminiowa jest idealna do przechowywania resztek, wyłożenia patelni, a nawet zrobienia własnej wędzarni w piekarniku. Ale czy wiesz, że ta rzecz o wielu zastosowaniach może pomóc utrzymać jedno z Twoich narzędzi kuchennych przed stępieniem się? Być może trudno w to uwierzyć, ale to prawda. Folia aluminiowa może być użyta jako szybki i łatwy sposób na zaostrzenie dowolnego noża (nie tylko kuchennego).

"A po co miałbym ostrzyć moje kuchenne noże dopóki nie stępieją?"

Choć noże używane w kuchni tępią jak każde inne ostrze, ludzie znacznie rzadziej myślą o ich naostrzeniu. Dopiero, gdy już prawie w ogóle takim ostrzem nie da się prawie że ni przeciąć - dopiero wtedy większość ludzi podejmuje jakieś działanie. A to błąd, bo w międzyczasie musimy operować nożem, którym nieraz nie da się nawet nic dobrze pokroić. Dlatego kulka aluminium trzymana w szufladzie może być tak przydatna - za jej pomocą regularnie i bardzo szybko naostrzysz swoje noże.

Obraz

Kulka aluminium - jak za jej pomocą naostrzyć nóż?

Wszystko co musisz zrobić, to wziąć i odłamać niewielką ilość folii aluminiowej, a następnie złożyć ją kilka razy. Najlepiej tak, aby miała co najmniej sześć warstw, a następnie pociąć folię na 10 lub 12 pasków przy użyciu szybkich pociągnięć noża. Gdy już to zrobisz, możesz sprawdzić ostrość ostrza, tnąc kawałek papieru i powtarzając proces w razie potrzeby. Gdy nóż będzie już lepiej ciąć, wystarczy go opłukać i wysuszyć, aby wyeliminować wszelkie pozostałości papieru i kawałki aluminium.

Jak naostrzyć noże bez ostrzałki?
Jak naostrzyć noże bez ostrzałki?

O tym musisz pamiętać

Chociaż ta metoda użycia folii aluminiowej na nożu rzeczywiście poprawia jego ostrość, to nie jest idealna. Jest najlepsza dla ostrzy, które lekko się stępiły. Nie będzie działać w przypadku noży, które są uszkodzone lub mocno stępione. Warto też wiedzieć, że folia tak naprawdę nie do końca ostrzy noże.  To raczej twarda, szorstka folia szoruje ostrze i pomaga pozbyć się kurzu, brudu i pozostałości, które mogłyby się na nim gromadzić. Dbasz więc w ten sposób o czystość swojego narzędzia.

Oczywiście zawsze najbardziej efektywnie zaostrzysz noże kuchenne przy pomocy profesjonalnej usługi ostrzenia lub własnej osełki. Ale jeśli potrzebujesz coś na co dzień i "na szybko", to ta metoda bardzo dobrze się sprawdza.

Triki na przechowywanie jedzenia. Dzięki nim nic się nie marnuje w koszu